Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Župan Marušić na sjednica Savjeta za Slavoniju

U projekte u Brodsko-posavskoj županiji u 7 godina uloženo 344 milijuna eura

Župan Marušić
Foto: Brodsko-posavska županija
Putem raznih fondova u razvoj poljoprivrede u proteklih osam godina uložena je 2,61 milijarda eura

U Jakšiću u Požeško-slavonskoj županiji održana je 17. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković. Na sjednici su sudjelovali svi hrvatski župani, uključujući i predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića. U Jakšići su bili i brodsko-posavski saborski zastupnici Pero Ćosić i Livija Maduna.

Na dnevnom redu sjednice jedna od točaka bila je i razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema. Kako je istaknuto, razvoj Slavonije i Baranje i u trećem mandatu ostaje prioritet Vlade. U proteklih sedam godina u tu su regiju uložene tri milijarde eura, od čega u Brodsko-posavsku županiju 344 milijuna eura.

– Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za Brodsko-posavsku županiju, a siguran sam i za ostale županije, izuzetno je bitan. Ne samo zbog ugovorene tri milijarde eura nego i zbog brojnih projekata, ali i načina rada koji je prikaz zajedničkog sinergijskog djelovanja Vlade, naših županija, gradova i općina. Time je sigurno poboljšana kvaliteta života u našim županijama – rekao je župan Marušić.

Razgovaralo se i o ulaganjima u poljoprivredu, pri čemu je posebno istaknuto kako je Ministarstvo poljoprivrede za sanaciju šteta uzrokovanih različitim elementarnim nepogodama prošle godine osiguralo oko 25 milijuna eura. Putem raznih fondova u razvoj poljoprivrede u proteklih osam godina uložena je 2,61 milijarda eura.

Upravo kroz EU fondove razminirano je 567 ha poljoprivrednog zemljišta, ugovorena 92 kilometra rekonstrukcije nerazvrstanih cesta te odobreno više od 800 projekata za LAG-ove. Odobreno je čak 1345 kredita, zajmova i jamstava, čime su realizirana ukupno 79,3 milijuna eura investicija.

storyeditor/2024-07-05/PXL_110621_33214802.jpg Jedan od najvrednijih kapitalnih projekata za Brodsko-posavsku županiju Ogledni primjeri kontroliranih uvjeta poljoprivredne proizvodnje obljetnica BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA 'Moja se Mirela 34 dana borila za život, očekivali smo uspjeh, ali...' storyeditor/2024-06-28/povelje_1.jpg Među nagrađenima i bivša ministrica poljoprivrede Povelje zahvalnosti za pomoć u suzbijanju virusa afričke svinjske kuge