Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Najmasovnija akcija darivanja krvi na Viru

U registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica upisana 72 Virana

Foto: Općina Vir
Ovogodišnja travanjska akcija nadmašila je onu iz 2015. godine, upisom u registar povećavaju se šanse oboljelima da se pronađe podudarni darivatelj

Nakon četverosatne akcije darivanja krvi i prikupljanja uzoraka krvi te upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, svi su se predstavnici Zaklade Ana Rukavina iz Zagreba te članovi i prijatelji Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir (UDDK) okupili na zasluženoj večeri u restoranu Kotarina. Bio je to vrhunac večeri u kojoj su se virski UDDK, njegovi članovi i predsjednik Goran Vicković mogli pohvaliti rekordnim brojkama, a brojke u ovom slučaju predstavljaju – život, izvijestili su s Vira.

Radovi srednjoškolaca mogli su se kupiti na zaprešićkoj tržnici Humanitarni uskršnji sajam Prodavali ukrase i sapune za štićenike iz Laduča

– Ponosan sam i iznimno zadovoljan odazivom. Nikad više ljudi nije došlo na darivanje krvi na Viru – kazao je predsjednik Vicković ističući čak 97 prijavljenih, od kojih je 67 uspješno odradilo posao. Ova prva ovogodišnja humanitarna akcija virskog UDDK-a tradicionalno je, kako navode iz virske lokalne uprave, bila iskorištena za prikupljanje uzoraka krvi i upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, odnosno uzimanje uzoraka krvi za tipizaciju. 

– Prije četiri godine 19 Virana je bilo upisano, dvije godine poslije čak 30, dok je sinoć upisano novih 23. Sve skupa riječ je 72 osobe s otoka Vira koje su upisane u nacionalni registar – navode s Vira.

Humanitarna akcija ‘400 papuča’ Za Psihijatrijsku bolnicu na Ugljanu Vir turizam donirao posteljinu

– To je zaista lijepa brojka, pogotovo u kontekstu broja stanovnika, ali u ovom slučaju brojke nisu bitne. Ono što je važno, svodi se na jednu osobu koja u nekom trenutku može zatrebati pomoć – izjavila je Marija Stapar Zrile, koja je na Vir iz Zagreba došla u društvu Mirele Stanić. 

Obje humanitarke djeluju u ime Zaklade Ana Rukavina te naglašavaju važnost upisa u Hrvatski registar, jer je vjerojatnost pronalaženja odgovarajuće koštane srži tek 1:100.000. Čak se i kod krvnih srodnika, braće i sestara, vjerojatnost podudarnosti svodi na 25 posto, objašnjavaju Virani.

– Nije lako pronaći odgovarajućeg darivatelja, pa je ovaj upis u Registar naša misija kojom se povećavaju šanse oboljelima za pronalazak podudarnog darivatelja. Zato se zaista zahvaljujem gospodinu Vickoviću i Odjelu transfuzije Opće bolnice u Zadru koji organiziraju i za nas uzimaju uzorke – istaknula je Stapar Zrile. 

Vir posjetio zadarski nadbiskup na poziv virskog župnika don Tihomira Vulina Nadbiskup Želimir Puljić: Pomažete obiteljima i ljudima da ostanu živjeti na otoku Viru

– Naše zajedničko djelovanje sa Zakladom Ana Rukavina već je postalo tradicija. Zahvalan sam svim Viranima na odazivu, Općini Vir na sponzoriranju te svim našim prijateljima koji su pristupili akciji darivanja – zaključio je predsjednik Vicković.

 Ovogodišnja travanjska akcija darivanja krvi tako je nadmašila onu iz 2015. godine kada je 93 Virana i prijatelja UDDK-a pristupilo akciji, a njezinu rekordnu masovnost ovoga su puta pomogli predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović u ime Općine Vir, virski župnik don Tihomir Vulin, članovi Udruge Virski đir, članovi Lovačkog društva Polača, potom virska Cvjećarna Zara (svim damama poklonjena je crvena ruža) i Udruga Dobra volja iz Zagreba s gospođom Marijanom Matešić. Kao i uvijek, akciju je pomogao grafičko-dizajnerski studio Župančić HR uz sudjelovanje zadarskog Crvenog križa i Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar. Općina Vir bila je sponzor sinoćnjeg okupljanja u općinskoj vijećnici i restoranu Kotarina, kao i svih drugih aktivnosti virskog UDDK-a, izvijestili su s Vira.

Dan narcisa Virani i općina Vir prikupili 13.000 kuna