Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Projekt je predstavljen u Dubrovniku, a radovi bi trebali biti gotovi u srpnju 2021.

U rekonstrukciju luke Donje Čelo na Kalamoti ulaže se 30 milijuna kuna

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Osigurana su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda u iznosu od 25,5 milijuna kn, a ostatak je iz državnog proračuna

Predstavljen je projekt Županijske lučke uprave Dubrovnik „Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep”. Projekt su predstavili ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić i župan Nikola Dobroslavić, a predstavljanju je nazočio i zamjenik župana Joško Cebalo.

NAPREDUJU RADOVI NA PROJEKTU VRIJEDNOM 28 MILIJUNA KUNA U Orašcu se grade vodovodni sustav i odvodnja

Župan Dobroslavić pozdravio je nazočne i istaknuo kako se završetkom ovog projekta postiže viša razina sigurnosti prometnog sustava, veća ekonomska i energetska učinkovitost, bolja povezanost, veća mobilnost putnika i tereta te smanjenje prometnih gužvi u sezoni, čime će konačno biti omogućene bolje usluge građanima i veća kvaliteta života stanovnicima Koločepa. Također se otvara mogućnost uvođenja dodatne trajektne linije.

Projekt „Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep” važan je projekt Županijske lučke uprave Dubrovnik koji ima za cilj rekonstrukciju luke radi osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te osiguranja uvjeta za uvođenje trajektne linije i skraćenja vremena putovanja.

Operativni plato

– Brod Postira koji spaja otok Koločep s kopnom i dalje će nesmetano držati liniju Dubrovnik – Koločep. Naime, izvođač radova Texo molior d.o.o. će u svakom trenutku tijekom radova na rekonstrukciji rive osigurati Postiri nesmetano pristajanje na rivu u naselju Donje čelo kako bi žitelji Koločepa tijekom radova imali komunikaciju s Dubrovnikom – izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

Hrvatska će biti druga europska zemlja koja uvodi vize za digitalne nomade Revolucija digitalnih nomada stiže u Dubrovnik koji predvodi tu inicijativu u Hrvatskoj

Projektom je predviđena rekonstrukcija i dogradnja luke tako da se s jedne strane mula omogući trajektni pristan zbog čega se planira na vanjskoj strani mula, uz obalnu liniju, rekonstruirati vertikalni obalni zid u dužini od 65,03 metara dok će druga strana mula imati sigurnosnu ulogu, odnosno služit će kao zaštita broda te omogućavati pristan trajekta u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno štitit će od vjetra. Dubina gaza, nakon završetka projekta, iznosit će 4,8 metara. Uz trajektnu rampu, projektom je predviđena gradnja operativnog platoa za iskrcaj ili ukrcaj robe na manje traktore kojima se obavlja opskrba po otoku te okretanje na platou, čime se izravno utječe na manevarski prostor i na smanjenje vremena potrebnog za ukrcaj i iskrcaj plovila na brod. Budući operativni plato bit će dužine 30,52 metara te širine 18,7 metara.

Vrijednost projekta iznosi 29.943.717,83 kn. Sredstva su osigurana Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u iznosu od 25.452.160,16 kn, a ostatak je osiguran iz državnog proračuna.

GRAD ČAZMA Za rekonstrukciju Tomislavove 750.000 kn

Demografska revitalizacija

Istaknuto je kako je, s obzirom na značaj pomorskog prijevoza za lokalno stanovništvo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje su vezane uz kopno, projekt od presudne važnosti za poboljšanje dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja, medicinske skrbi i drugih javnih usluga. Zbog svega navedenog, projekt podiže razinu kvalitete života otočnog stanovništva te potiče demografsku revitalizaciju otoka.

Radovi su u tijeku, a očekuje se da će završiti u srpnju 2021. godine.