Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Hrvatska će biti druga europska zemlja koja uvodi vize za digitalne nomade

Revolucija digitalnih nomada stiže u Dubrovnik koji predvodi tu inicijativu u Hrvatskoj

Foto: Pixabay
Jedan od govornika u Dubrovniku bit će i Jan de Jong koji je i inicijator uvođenja viza za nomade u Hrvatskoj

“Dubrovnik za digitalne nomade” naziv je događaja koji će se održati u kompleksu Lazareti od 16. do 25. listopada u okviru Europskog tjedna freelancera 2020. Revolucija digitalnih nomada stiže u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik koji je domaćin i predvodnik ove inicijative u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem godišnjem događanju usmjerenom na samostalni rad i njegovo osnaživanje, u organizaciji tvrtke Saltwater i Total Croatia News, uz pokroviteljstvo i suradnju Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

ZANIMANJE ZA DUBROVNIK NE JENJAVA U Dubrovniku snima nekoliko filmskih ekipa

Na ovom međunarodnom susretu Dubrovnik će se predstaviti kao cjelogodišnja destinacija za digitalne nomade što će pomoći njegovu budućem pozicioniranju u ovom modernom svjetskom načinu poslovanja. Na konferenciji u Lazaretima moći će se sudjelovati fizički, u ograničenom broju, te online. Prijave su moguće putem web-stranice organizatora (Saltwater), a Dubrovčanima je omogućeno besplatno sudjelovanje, uz prethodnu prijavu. Prvi dio događanja, 16. i 17. listopada, uključivat će gostovanje predavača koji će im približiti temu digitalnih nomada s raznih aspekata, dok će u drugom dijelu, od 18. do 25. listopada, sudionici imati priliku iskusiti pravi doživljaj rada digitalnih nomada.

Jedan od govornika u Dubrovniku bit će i Jan de Jong koji se, kao inicijator uvođenja viza za nomade u Hrvatskoj, susreo i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji je dao podršku toj inicijativi te je započet proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi (nakon Estonije) i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, a planirano je da se to ostvari početkom 2021. Dubrovnik je prvi aktivno podržao ideju i uključio se u promociju. Digitalni nomadi, pojašnjavaju u dubrovačkoj Gradskoj upravi, osobe su koje gotovo isključivo rabe digitalne tehnologije za obavljanje svog posla, obično rade na putu i u potrazi su za destinacijama s ugodnom klimom i poželjnom kvalitetom života.

DUBROVNIK Dubrovčanima je na stranicama Grada dostupan preglednik građevinskih dozvola

U destinacijama ostaju dulje, ulažu u svom novom okruženju osobno, profesionalno i financijski te postaju ambasadori svojih novih gradova i privlače druge digitalne nomade, obitelj i prijatelje. – Grad Dubrovnik u svakom pogledu ima potencijal postati prestižna i poželjna lokacija za ovu revoluciju. Kako bi se privuklo digitalne nomade potrebno je, uz atraktivnu destinaciju, ponuditi i bolje mogućnosti dugoročnog najma, veću angažiranost lokalne zajednice te globalnu promociju, na čemu će gradska uprava strateški raditi u narednom razdoblju, zajedno s partnerima. Usmjerenje Grada prema razvoju takvih diversificiranih oblika ponude znatno će doprinijeti i repozicioniranju Dubrovnika kao turističke destinacije u budućnosti – poručili su iz Grada. Više podataka o konferenciji, uključujući program, govornike i ulaznice, dostupno je na web-stranici https://saltwaternomads.com/ events/.