Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Dubrovčanima je na stranicama Grada dostupan preglednik građevinskih dozvola

1/2
Foto: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik izmjenama i dopunama GUP-a postrožit će uvjete gradnje

U cilju transparentnosti rada gradske uprave i otvaranja prema javnosti Grad Dubrovnik na svojim je mrežnim stranicama otvorio za građane preglednik ‘Dokumenti prostornog uređenja i gradnje’, gdje  je moguće pregledavati i pretraživati lokacijske i građevinske dozvole. Prostorno se u GIS-u Grada Dubrovnika prikazuju svi izdani dokumenti prostornog uređenja i gradnje nastali u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

ISLANDER 2 Dubrovnik postao kulisa još jednog hollywoodskog filma

– Građani doma, iz fotelje, mogu klikom miša vidjeti sve građevinske dozvole koje su izdane i pronaći sve ostale informacije o toj dozvoli, poput investitora ili datuma izdavanja. Na ovaj je način učinjen još jedan u nizu koraka kojima se Grad Dubrovnik otvara za svoje građane i to je ono što Grad želi – rekao je tijekom predstavljanja novog alata za javnost pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović. Uz pomoć ove aplikacije jednostavnije će se, kvalitetnije i brže moći doći do traženih podataka vezanih za izdavanje građevinskih dozvola.

– Riječ je o jako korisnom alatu koji će osim građanima pomoći i nama koji radimo u gradskoj upravi tako što će nas rasteretiti od mnogih upita s obzirom na to da će sve podatke građani moći sami pronaći – zaključio je Medović. Plan je vizualizirati i donesena rješenja o izvedenom stanju, kojih je više od 6000.

Lapadska obala KAPITALNI INFRASTRUKTURNI PROJEKT VRIJEDAN 70 MILIJUNA KUNA Radovi na rekonstrukciji Lapadske obale 2021.

Inače, Grad Dubrovnik je u prosincu prošle godine pokrenuo izmjene i dopune svojih temeljnih prostornih planova. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Prostornog plana uređenja upućen je Gradskom vijeću na raspravu i donošenje na sjednici koja će se održati u ponedjeljak 14. rujna.

Izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika donose se iz više razloga, a najvažniji se odnosi na propisivanje restriktivnijih i strožih uvjeta gradnje u svrhu postizanja uravnotežene i skladne gradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata te očuvanja ambijentalnih karakteristika prostora. Restrikcije u gradnji u prvom redu tiču se dopuštenih visina budućih građevina, koje se smanjuju, te uvjeta gradnje i rekonstrukcije u svim zonama, a dotiču se i broja, odnosno vrsta funkcionalnih jedinica.

Otvorena nova Osnovna škola Montovjerna Najveći pojedinačni kapitalni projekt Grada u osnovnoškolskom obrazovanju Nakon 35 godina Dubrovnik je dobio novu osnovnu školu, otvorena je Montovjerna

Osim postroživanja uvjeta gradnje, postupci izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a konkretno se odnose i na, između ostalog, dječji vrtić u Komolcu, na smještaj za liječnike unutar zone kompleksa Opće bolnice Dubrovnik, budući azil za napuštene životnije na području Grabovice, prihvatilište za ranjive skupine na Kantafigu, rekonstrukciju prometnice do tvrđave Imperijal na Srđu, rekonstrukciju i nadogradnju prometne mreže na području Rijeke Dubrovačke te na javne garaže. Procedura izmjene GUP-a, odlukama Gradskog vijeća jedan je u nizu koraka, a dalje je potrebno usuglasiti nacrt konačnog prijedloga koji mora proći javnu raspravu te dobiti suglasnosti nadležnih ministarstava i zavoda. Posljednji je korak usvajanje novih planova na Gradskom vijeću, što se očekuje krajem ove godine kada bi trebala početi i primjena novih odredbi GUP-a.