Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dogodine gradnja Ornitološkog centra Čigoč, trajat će četiri godine

U selu roda promatračnice, laboratorij, bungalovi, park, šetnice...

Foto: Park prirode Lonjsko polje
Interpretacijski centar bit će od prirodnih materijala, po mogućnosti recikliranih kako bi se istaknula važnost očuvanja prirode

Nismo željeli narušiti prirodu, pa smo cijeli projekt usklađivali s krajolikom. Rezultat je nešto što je bliže krajobraznoj arhitekturi nego kući. Sam interpretacijski centar bit će napravljen od prirodnih materijala, po mogućnosti recikliranih kako bi se i time istaknula važnost očuvanja prirode, kazao je Tonči Čerina predstavljajući jučer svoje idejno rješenje za Ornitološki centar Čigoč.

Kupljena kuća hrvatske himne Kuća u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu postat će muzej i interpretacijski centar

Uređenje zemljišta na kojem će se graditi Ornitološki centar Čigoč počelo je upravo uoči 25. rođendana prvog europskog sela roda, a Ornitološki centar će uz novu građevinu obuhvatiti kuriju Oberhofer Hangi i prateću gospodarsku zgradu koje će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljene i prilagođene novim funkcijama.

Kroz izložbeno-interpretacijski centar i edukativni park te s promatračnica turisti će moći upoznati prirodno bogatstvo Parka prirode Lonjsko polje. Šetnica uz slijepi rukavac Save posjetitelje će uvesti u netaknutu prirodu, ali omogućiti i dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Trg s amfiteatrom služit će za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom. U istraživačkom centru ornitolozi će imati laboratorij te sve ostalo potrebno za svoj rad.

Kako bi smještajni kapaciteti pratili razvoj turizma u Lonjskom polju, planira se i gradnja kampa. Uz jedan veliki paviljon s kuhinjom i blagovaonicom bit će smješteni drveni bungalovi u kojima će moći noćiti po četiri osobe.

Ulaganja u obranu od poplava na području županije U gradnju i obnovu 90 kilometara nasipa bit će uloženo 200 milijuna kn

– Ornitološki centar Čigoč izuzetno je vrijedan projekt za Sisak i Park prirode Lonjsko polje jer predviđa smještajne kapacitete za edukativne i istraživačke skupine, ali i sadržaje za putnike namjernike koji ovamo dolaze jer žele uživati u prirodnim ljepotama. Prošle smo godine kupili 444.000 četvornih metara zemljišta za gradnju Ornitološkog centra. Iduće ćemo godine početi graditi parkirališta i šetnice – kaže Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska. 

Gradit će se etapno, a za sve radove trebat će oko četiri godine. Investicija je vrijedna više od 40 milijuna kuna, a sisačka gradonačelnica nada se da će im financijski pomoći Ministarstvo zaštite okoliša te da će se projekt moći prijaviti i na natječaj za novac iz fondova EU.

Najposjećenije mjesto u Parku prirode Lonjsko polje je upravo Čigoč i posjeti ga 60 posto svih posjetitelja.

 – Postojeća infrastruktura za ovdašnji turizam nije dovoljna. Nova infrastruktura pridonijet će razvoju kvalitetnijeg, boljeg i održivog turizma u Lonjskom polju – zadovoljan je Ivor Stanivuković, ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje.

U Lonjskom polju obitava 250 vrsta ptica od kojih se 170 ondje gnijezdi, a Čigoč je u svijetu poznat po gnijezdima bijele rode. Gradnja centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine obogaćivanjem turističke ponude i ruralnim razvojem. 

Energetska učinkovitost Do zime dovršetak obnove zgrade u Rimskoj 28