Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
HPD Dilj gora

U Slavonskom Brodu pokrenuta prva Mala planinarska škola za osnovnoškolce

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U udruzi ističu kako se gradivo škole temelji na programu dječje planinarske škole Hrvatskog planinarskog saveza

U Slavonskom Brodu je u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Dilj gora po prvi put pokrenuta Mala planinarska škola za osnovnoškolce. Djeca će se u školi rekreirati i učiti neke od osnovnih planinarskih vještina poput kretanja i boravka u planinama, orijentacije u prirodi,  izrade improviziranog bivka, rada s užadi, pravljenja čvorova, pružanja prve pomoći itd. U planinarskom domu "Đuro Pilar" u Brodskom Vinogorju program rada škole zainteresiranim je roditeljima, mališanima i članovima udruge predstavio voditelj Siniša Damjančić, nastavnik geografije i dugogodišnji član društva.

Mnogima omiljene Prve ovogodišnje šparoge stigle su na Gradsku tržnicu Rijeka

- Ideja planinarske škole za djecu traje već nekoliko godina. Otkako sam ja tu, stalno sam imao želju za njezinim pokretanjem. Prošle jeseni bili smo spriječeni zbog situacije s pandemijom koronavirusa, ali ovog proljeća nadamo se da ćemo to uspjeti to odraditi kako smo planirali. Glavni cilj škole je izvući djecu iz kuća, stanova, odmaknuti ih od računala i mobitela i izvesti ih u prirodu, u šetnju obroncima Dilja – rekao je Damjančić.

U udruzi ističu kako se gradivo škole temelji na programu dječje planinarske škole Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline - teoretsku i praktičnu. Teorijski dio sastoji se od predavanja podijeljenih u šest cjelina (planinarstvo, poznavanje planina, zaštita prirode, kretanje i boravak u planinama,  orijentacija,  opasnosti, pomoć i spašavanje u planini). Teorijski dio što više se izvodi na terenu kroz kraća predavanja i neposredan dijalog voditelja i nastavnog osoblja s djecom te kroz edukativne vježbe i igre, prilagođene uzrastu djece. Praktični dio nastave provodi se u prirodi, na planinarskim izletima.

BRZA REAKCIJA GRADA ZAPREŠIĆA NAKON POTRESA Glazbena škola u zamjenskom prostoru

Hrvatsko planinarsko društvo Dilj gora za tri godine proslavit će stotu obljetnicu svog osnutka. Društvo aktivno radi i na osposobljavanju i podučavanju planinara, a u posljednje tri godine organizirali su i dvije opće planinarske škole u skladu s pravilima Hrvatskog planinarskog saveza. Prema rijčima predsjednika Vlade Lađarevića, udruga trenutno broji više od 180 aktivnih članova.