Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Veliki komunalni projekti

U smanjenje gubitaka vode uloženo oko 11 milijuna kuna

Reciklažno će dvorište biti dio projekta novog načina prikupljanja otpada, na koje će građani moći dovesti i besplatno zbrinuti čak 40 vrsta otpada
Foto: Duga Resa
U 2021. godini započet će s radom i reciklažno dvorište, koje je sagrađeno tijekom ove godine na adresi Trg svetog Jurja.

U posljednje dvije godine gradska tvrtka Čistoća Duga Resa d.o.o. nabavila je mehanizaciju vrijednu preko 7,4 milijuna kuna od čega je više od pola bespovratnih sredstava, 4,4 milijuna kuna.

USVOJEN REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA Proračun 54,1 milijun kuna manji, projekti idu dalje

Odvajanje otpada

Navedenim sredstvima nabavljena su dva kamiona te traktor kojima će tvrtka još kvalitetnije održavati zelene površine i malčirati puteve duž brojna naselja, ali i zimi kvalitetno čistiti ceste. U 2021. godini započet će s radom i reciklažno dvorište koje je izgrađeno tijekom ove godine na adresi Trg svetog Jurja. Reciklažno će dvorište biti dio projekta novog načina prikupljanja otpada i gdje će građani moći dovesti i besplatno zbrinuti čak 40 vrsta otpada.

Reciklažna su dvorišta, naime, jedan od modela kojim se građanima omogućava bolja briga, ali i lakše odvajanje i prikupljanje otpada na kućnom pragu jer sav otpad koji nastaje u domaćinstvu, od raznih baterija, ulja, guma, preko namještaja, stakla, odjeće, elektroničkih uređaja i druge vrste otpada, potom mogu dovesti na reciklažno dvorište gdje će biti zbrinuto. Na taj se način najbolje i čuva okoliš, sredina u kojoj građani žive. Navedeni projekt vrijednosti je dva milijuna kuna od čega je 85 posto financirano sredstvima EU.

Veći vodni kapaciteti

Gradska tvrtka Čistoća d.o.o. nositelj je i pogrebnih usluga u 2020. godini na području Grada s čak 60 posto prijevoza ukopa na gradskom groblju.

Župan Goran Pauk VAŽNOST MORA Šibenska županija partner na projektu InnovaMare

Gradska komunalna tvrtka Komunalno Duga Resa d.o.o. ove godine obavila je niz vodoistražnih radova zbog čega su osigurani dvostruko veći vodni kapaciteti od dosadašnjih, do sada je uloženo u program smanjenja gubitaka vode oko 11 milijuna kuna čime su smanjeni gubici u dvije godine za preko 400.000 m3 godišnje, intenzivno se radi na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda kao što se izmjenom opreme u pojedinim vodnim objektima ulaže u promjenu tehnoloških procesa koji doprinose cjelokupnoj učinkovitijoj usluzi građanima Grada Duge Rese.

Također je pri kraju izgradnja vodovoda Bukovlje te je započela realizacija koncepcijskog rješenja priključenja vodovoda Generalski Stol na vodoopskrbni sustav Duga Resa.