Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U MJESTU RUŠEVO OTVOREN JE EKOLOŠKI OPG

U srcu Slavonije čekaju prve goste na ranču okruženom s tri jezera

U srcu Slavonije čekaju prve goste na ranču okruženom s tri jezera
1/17
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Sanja i Željko Emić kažu da je njihov ranč idealan za one koji žele uživati u prirodi

Sanja i Željko Emić iz Ruševa kod Požege začetnici su seoskog turizma u svom kraju. U ovom malom selu u srcu Slavonije oni su otvorili ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, idiličnu prirodnu oazu s tri mala umjetna jezera, starom slavonskom kućicom s dobro očuvanim namještajem za goste, konjušnicom u kaubojskom stilu, stazom za šetnje u prirodi te zapregom kojom se vozio Jovo Stanisavljević Čaruga.

Novi turistički trend čine ljepota prirode, mir, tišina i opuštanje u seoskom ugođaju Robinzonski smještaj i odmor u Zelini

Ruralni ugođaj

– Naš je ranč idealan za one koji žele uživati u prirodi i čistom zraku, jahati, gledati životinje i pecati ribu. Uz ostalo, podigli smo i tri sjenice za odmor jer želimo da se tu slave rođendani, krizme i pričesti. Išli smo u tom smjeru da danas-sutra svojoj djeci stvorimo pretpostavke za bavljenje turizmom, da njima bude lakše – kaže Željko.

Ranč obitelji Emić nalazi se u podnožju Dilj-gore, nedaleko Sovskog jezera, i nudi pravi ugođaj ruralne Slavonije. Okružen je predivnim zelenim brdima koja izuzetno privlače planinare i ljubitelje prirode. Ukratko, stvorene su sve pretpostavke za razvoj seoskog turizma.

– U suradnji s planinarima napravili smo stazu koja vodi s našeg imanja direktno na jezero. Posjetitelji kod nas mogu vidjeti i konje, krave, ovce, guske i patke. Tko god dođe, tu mu bude prekrasno – objašnjava Sanja.

Više od 1300 izlagača iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjećenijom manifestacijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija Slavonija kao hrvatska 'turistička tajna' – posjetit će je i slavni Bayernov nogometaš Giovane Élber

Privlačenje gostiju

Nažalost, zbog prometne izoliranosti i administrativnih zavrzlama, posjeta još uvijek nema. Dolaze većinom njihovi prijatelji s kojima jedu, piju i druže se, dok se turisti iz drugih krajeva još uvijek ne odlučuju provesti vikend na ranču. U privlačenju gostiju iz Hrvatske i inozemstva pomoć su im obećali i aktivisti mjesne udruge.

– Ljudi moraju shvatiti da jedni bez drugih ne možemo. Ako bismo se uspjeli povezati s OPG-ovima iz okolnih mjesta i ako bi jedan od nas turistima ponudio, primjerice, med, drugi vino itd., vjerujem da bi nam krenulo – ističe Željko Emić.

Rimski dani u Vinkovcima Uz Vinkovačke jeseni još jedna manifestacija koja privlači turiste u ovaj grad Rimski dani posvećeni su životu oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa