Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Novi turistički trend čine ljepota prirode, mir, tišina i opuštanje u seoskom ugođaju

Robinzonski smještaj i odmor u Zelini

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
“Hiža Dragec” u Donjem Orešju prvi je registriran objekt za pružanje usluga robinzonskog smještaja u Zelini

Ljepota prirode uz apsolutni mir i tišinu - to je robinzonski turizam. Prigorski kraj Svetog Ivana Zeline obiluje i prirodom i tišinom, zbog čega postoji veliki potencijal za razvoj tog najnovijeg trenda u turističkoj ponudi. “Hiža Dragec” u Donjem Orešju prvi je registrirani objekt za pružanje usluga robinzonskog smještaja u Svetom Ivanu Zelini. Grad svoju turističku ponudu temelji na baštini i tradiciji s naglaskom na kulturne znamenitosti, bogatu gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta i raznoliku ponudu vina te na potencijalima koje pružaju seoski, sportski, lovni i ribolovni turizam.

ZAmka redovito nastupa sa svojim repertoarom na kazališnim smotrama i festivalima diljem Hrvatske Premijera nove predstave Zelinskog amaterskog kazališta 'Na proščenju' Kako su izgledala proščenja u zelinskom kraju

U tijeku je revitalizacija Zelingrada, lokaliteta graditeljske baštine, koji je ključni dio planova za Zelinsku goru kao turističko izletište koje svojim izletnicima daje na raspolaganje planinarske, pješačke, biciklističke i konjičke staze.

Sve su brojniji i privatni iznajmljivači koji svoje kuće za odmor i kleti polako pretvaraju u ruralne kuće za odmor i ostale oblike smještaja okružene živopisnim krajolikom. Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina 2015. godine imala je zabilježena 2 smještaja (pansiona) s 39 kreveta/18 smještajnih jedinica, a trenutačno ih broji 15 s 89 kreveta/36 smještajnih jedinica.

Kako bi se nastavio trend sve većeg broja privatnih iznajmljivača, Grad Sveti Ivan Zelina donio je Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu u najmanjem iznosu, 150 kuna po krevetu. Atraktivne manifestacije kao što su Međunarodni viteški turnir, Izložba vina kontinentalne Hrvatske s 50- godišnjom tradicijom, Moto susreti i Festival kratkog filma kontinuirano okupljaju velik broj sudionika i posjetitelja.

Više od 1300 izlagača iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjećenijom manifestacijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija Slavonija kao hrvatska 'turistička tajna' – posjetit će je i slavni Bayernov nogometaš Giovane Élber