Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Edukativno-prezentacijski centar Natura Sisačko-moslavačke županije

U starom bolničkom prostoru u Petrinji učit će se o biljnom i životinjskom svijetu

1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Projekt traje do rujna 2020., a planirani radovi na budućem centru trebaju biti gotovi u sljedećih 15 mjeseci

Potpisan je ugovor o rekonstrukciji objekta u sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA Sisačko-moslavačke županije“. Ugovor je s izvođačem radova Mariom Pranjićem iz tvrtke Venka gradnja potpisao župan Ivo Žinić koji je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora za projekt koji provode već dvije godine.

Ugovor Lekenika i ŽUC-a Zajedno u obnovu cesta u Žažini i Donjem Vukojevcu

Valorizacija baštine

U sklopu aktivnosti projekta provest će se gradnja i osnivanje prezentacijsko-edukativnog centra u Petrinji, koji obuhvaća adaptaciju stare upravne zgrade Opće bolnice Sisak u Petrinji, gradnju novog objekta, uređenje edukativnog parka, te gradnju posjetiteljske infrastrukture na sedam lokacija zaštićenih područja, povezanih poučnim tematskim stazama. Uz gradnju i opremanje, kroz projekt će se izraditi edukativne sheme sa svim potrebnim materijalima i sadržajima za tri dobne skupine školske djece na temu „Životinje graditelji“, te ornitološko-volonterski program vezan uz ptice na dvama zaštićenim područjima ekološke mreže NATURA 2000, u Donjoj Posavini i Turopolju.

– Ovaj smo projekt prijavili na fondove EU i dobili bespovratna sredstva. Vrijednost ukupno prihvatljivih troškova je 17 milijuna kuna, a 85 posto su sredstva EU, dakle 14,49 milijuna kuna. Ostatak su županijska sredstva. Ovim projektom želimo valorizirati našu prirodnu baštinu. Projekt i ugovor koji danas potpisujemo vrijedan je 7,8 milijuna kuna s PDV-om – rekao je Žinić.

Projekt traje do rujna 2020., a planirani radovi na budućem centru trebaju biti gotovi u sljedećih 15 mjeseci.

Sastanak sa županom U udruzi vinara Bregovita Hrvatska 1900 proizvođača, a promovirat će i autohtoni škrlet

Brojni sadržaji

– Potpisani ugovor je za rekonstrukciju i adaptaciju upravne zgrade takozvane Nove bolnice u Petrinji. Ovo je vrijednost građevinskih radova, ostatak do 17 milijuna kuna odnosi se na gradnju i opremanje centra u Petrinji gdje ćemo imati i izrađenu vizualizaciju kompletnog centra, zatim tu ulazi i gradnja i opremanje drugih infrastrukturnih objekata, kao što su vidikovci, edukacijski lokaliteti na području Odranskog polja, Sunjskog polja, šume Kotar stari Gaj, Moslavačke gore, brda Djed i Zrinske gore – pojasnio je Žinić. Okoliš NATURA centra u Petrinji obuhvaća 1 hektar površine, u kojem će biti smješteni brojni sadržaji s pomoću kojih će posjetitelji u ugodnom i prilagođenom prostoru učiti o prirodi i njezinim zakonitostima, kao što su vodeni svijet potoka, skriveni stanovnici špilja, život zemlje, „čitanje“ tragova i tako se upoznati s pričom kako je izgledao život oko nas u dalekoj prošlosti na rubu Panonskog mora.

Prikupljeno je 42.650 kuna na modnoj reviji lokalnih dizajnera Humanost na djelu Modna revija za nabavu uređaja sisačkoj pedijatriji Potpore iz županijskog proračuna Ove godine 1,175 milijuna kuna za projekte i programe 80 udruga civilnog društva