Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Ključni projekti za otočane

U tijeku je treća faza gradnje trajektne luke u Tkonu, vrijedna 30-ak milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Samo treća faza gradnje luke u tkonu, koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji se financira iz fondova EU

Županijska lučka uprava Zadar na otoku Pašmanu provodi svoj najveći projekt - gradnju trajektne luke Tkon, čija je vrijednost veća od 40 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji se financira iz fondova EU putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Radove na trajektnoj luci Tkon obišao je, u pratnji suradnika te načelnika općina Tkon i Pašman Gorana Mušćeta i Krešimira Ćosića, zadarski župan Božidar Longin.

Župan primio učenike Longin: Nastavite odrastati u zdrave mlade ljude

Iskorak u kvaliteti prijevoza

– Radovi su počeli u ožujku ove godine, a trebali bi trajati 29 mjeseci s uključenim ljetnim stankama. Nova trajektna luka po završetku trebala bi donijeti veliki iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana – rekao je Longin.

Osiguranim sredstvima izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta.

– To je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. Novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti doprinos razvoju turizma. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo preduvjete za boljitak naše općine – ocijenio je načelnik Tkona Goran Mušćet.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege i pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštre razgledao i radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana u Kalima.

Regionalni razvoj Danijel Marušić na sastanku Vlade i župana u Zadru

– Zadarska županija ponosno nosi naziv najribarskije hrvatske županije, jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe. No uvijek trebamo gledati u budućnost, pa smo s ciljem poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture – istaknuo je župan Longin.

Modernizacija

Uz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede modernizirat će se i dograditi ribarske luke Vela Lamjana i Gaženica.

– Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. Na ovaj način u nekoliko godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebali bismo imati riješenu kompletnu infrastrukturu za naš ribarski sektor – najavio je Longin.

“Volim svoju županiju” Zidove OB Zadar krase nove fotografije