Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 58 pregleda
Spaja istok i jug Hrvatske

U tri mjeseca planira prehodati put od Iloka do Prevlake dug 2300 km

Branitelj krenuo na put
Foto: Branimir Bradarić
Umirovljeni ratni veteran specijalne policije Branko Maretić Dečina je prvi hrvatski „thru hiker“ koji će s ovim pothvatom pokušati propješačiti Croatian Long Distance Trail, odnosno, turističko-planinarsko-avanturistički pješačkom put u nastanku

S vrha Liska kod Iloka, koji je i najviši vrh Vukovarsko-srijemske županije, danas je umirovljeni ratni veteran specijalne policije Branko Maretić Dečina krenuo na put do Dubrovnika i Prevlake. Radi se o putu dugačkom više od 2.300 kilometara kojim će se spojiti krajnji istok i krajnji jug Hrvatske.

Inače, Maretić Dečina je prvi hrvatski „thru hiker“ koji će s ovim pothvatom pokušati propješačiti Croatian Long Distance Trail, odnosno, turističko-planinarsko-avanturistički pješačkom put u nastanku. Na ovaj zahtjevan put s Maretić Dečinom krenuo je i začetnik ideje o Croatian Long Distance Trailu Nikola Horvat koji je i prvi Hrvat koji je prošle godine prohodao Pacific Crest Trail (PCT). To je put koji vodi zapadnom obalom SAD-a i to od granice s Meksikom pa sve do granice s Kanadom.

Na put su krenuli i Igor Nađ iz Hrvatskog planinarskog društva Cibalia Vinkovci i Maja Barić iz Iloka. Kako je rečeno prilikom početka traila, do Prevlake će ovaj kvartet prepješačiti preko desetina planina, šuma, kroz ravnice, ali i kroz tri nacionalna parka. Od Iloka put ide preko Vukovara pa dalje do Erduta, Našica, Koprivnice, Donje Dubrave, Trakošćana, Podsuseda, Severina na Kupi, Klane, Matulja, Vratnika, Gračaca, Klisa, Ploča,  Dubrovnika i na kraju Prevlake. Prema nekim procjenama za taj pothvat trebat će im oko tri mjeseca pri čemu će biti suočeni sa suncem, vjetrom i kišom.