Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Intervju s Igorom Androvićem:

U tri nova inkubatora besplatno će se useliti 48 poduzetnika

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
Intervju sa županom Igorom Androvićem uoči Dana Virovitičko-podravske županije

Virovitičko-podravska županija svoj dan, 3. rujna, dočekuje s nizom realiziranih projekata ključnih za gospodarski potencijal i budućnost ovoga kraja, a o njima smo razgovarali sa županom Igorom Androvićem.

Ova je županija redovito u hrvatskome vrhu u povlačenju novca EU po glavi stanovnika. No ponosni ste i na vlastite projekte, koje biste izdvojili?

Najviše nas veseli kada je projekt gotov, bio on "mali" ili "veliki", za stanovnike malih naselja on je najveći. Otvaramo upravo školu u Bakiću, gdje je povećan broj djece. Mještani su željeli da se izgradi nova škola jer im je postojeća stara 110 godina. Uz sredstva Virovitičko-podravske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Slatine, u novoj će zgradi od ove jeseni sjediti 22 učenika. Kada projektima razveselimo marljive ljude u njihovim mjestima, ispunili smo svoju svrhu.

izgrađen europskim sredstvima Otvara se Športsko rekreacijski centar Kurija Janković vrijeden gotovo 2 milijuna eura

Prvi ste započeli energetsku obnovu koja još traje, osjetite li već benefite?

Da, mi smo prvi u Hrvatskoj prepoznali njenu važnost pa smo u suradnji s VIDRA-om obnovili na desetke škola, zdravstvenih ustanova… Obnavljamo trenutačno ono što nam je preostalo. Traje, tako, obnova škola u Suhopolju, Gornjem Bazju i Pitomači, kao i Tehničke škole te sportske dvorane u Virovitici. Tu je i energetska obnova paviljona IV. u Slatini, zgrade Opće medicine u Virovitici, kao i zgrade dječjeg dispanzera, opće medicine i ginekoloških ordinacija Opće bolnice u Virovitici. Poboljšat ćemo tako uvjete i obrazovanja i zdravstvene zaštite naših stanovnika, ali i uštedjeti znatna sredstva koja ćemo usmjeriti na neko drugo područje. Recimo, Županija, uz suradnju s općinama i gradovima, ove godine svim svojim učenicima od 1. do 8. razreda nabavlja radni materijal. To je velika pomoć obiteljima, posebno onima s više djece i to je svakako i demografska mjera.

Nikada nije bilo toliko završenih projekata u povodu Dana županije kao ove godine?

Prošli smo tjedan započeli radove na Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, najvažnijem razvojnom projektu Virovitičko-podravske županije. Na dva kata i 1500 četvornih metara nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, a u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba. Vrijedan je oko 40 milijuna kuna, provodi se u sklopu Razvojnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na čemu zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske.

Kreće i gradnja Tehnološko-inovacijskog centra...

Bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a provodit će istraživačko-razvojne projekte u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. U TIC-u će biti odsjeci za med, ljekovito bilje, mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, kao i za pripremu uzoraka za analizu.

Prihvaćen projekt Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza Za navodnjavanje novih 568 hektara u županiji, svih 36,9 milijuna kuna stiže iz EU

U kojoj su fazi projekti navodnjavanja?

Prije dvije godine otvorili smo sustav Kapinci – Vaška kojim se navodnjava 1260 hektara, a nedavno smo dobili odluku za drugu fazu tog sustava kojim će se iz Drave natapati novih gotovo 600 hektara. Završeni su radovi na sustavu navodnjavanja Đolta, a oko 90 posto radova gotovo je i na sustavu Novi Gradac – Detkovac. U skoroj budućnosti planiramo i sustave Lukač, Čađavica, Đolta II. faza. Time ćemo imati oko 6000 hektara navodnjavanih površina.

Europskim novcem obnavljaju se dvorci, niču muzeji... Jesu li to već prepoznali i turisti?

Jedan dvorac već je zablistao, to je dvorac Pejačević u Virovitici. Projekt je to Grada Virovitice, a dvorac je danas promijenio i vizuru središta naše županije i promijenio navike ljudi. Izgradili smo i asfaltirali cestu prema Jankovcu i on danas bilježi gotovo 50-postotno povećanje broja dolazaka, uz dobrobit za društvenu zajednicu, razvijaju se i maleni OPG-ovi koji nude svoje proizvode i usluge. Otvorit ćemo nove sadržaje našeg Heritage hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru. Oni na godišnjoj razini bilježe 4000 noćenja. Tu je i posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima koji će sadržajem biti sličan Aqua parku u Karlovcu. Obnovljeni dvorac Janković s parkom otvorit ćemo do konca godine.

Igor Andrović Javni poziv za 18 pomoćnika u nastavi Andrović: Nijedno dijete kojem treba pomoć neće ostati samo

Godina je ovo i ulaganja u zdravstvo, koja je konkretna korist za pacijente?

Završena je gradnja aneksa B1 nove dnevne bolnice. U novom krilu bolnice smjestit će se tri bolnička laboratorija, patohistološki, citološki i medicinsko-biokemijski, što će omogućiti bržu i bolju analizu. U novoj zgradi će biti i dnevna internistička bolnica. Uvest će se novi dijagnostički postupci kao što su imunohistokemijska analiza tumorskih biljega, što će uvelike povećati kvalitetu liječenja. Pacijenti više ne moraju ići u Zagreb jer će, zahvaljujući modernoj opremi i tehnologiji, istu kvalitetu usluge imati i u Virovitici. Osim toga, lani je uz podršku Vlade RH nabavljen novi CT uređaj, kao i magnetska rezonancija, a Virovitičko-podravska županija sufinancira liječnicima kreditne linije ili njihovo podstanarstvo jer nam je cilj njihov ostanak.

Posebno ste ponosni na nove poduzetničke inkubatore...

Projektom Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije, s gradnjom i obnovom, imamo tri nova poduzetnička inkubatora, u Orahovici, Slatini i Pitomači. U njima će se besplatno smjestiti 48 poduzetnika jer im Županija plaća prostor. Ukupno četiri poduzetnička inkubatora, uz gospodarski sajam Viroexpo, koji je zahvaljujući Vladi RH i ministarstvu poljoprivrede dobio svoj prostor, bit će gospodarski pokretači našeg kraja.