Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 46 pregleda
Projekt DR SHAE

U završnoj fazi izrada softvera za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa

DR Shae
Foto: Branimir Bradarić
Softver će nam u mogućim kriznim situacijama omogućiti da se na vrijeme maksimaliziraju snage na terenu kojima raspolažemo i tako kvalitetnije i brže odgovorimo, rekla je voditeljica projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju Zrinka Čobanković

Projekt "DR SHAE", koji se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije, Srijemskog okruga (AP Vojvodina) i Posavske županije (BiH), ulazi u svoju završnu fazu. Projekt se provodi od 1. siječnja 2016. godine i financiran je sredstvima Europske Komisije. Njegova ukupna vrijednost iznosi preko 280 tisuća eura od čega je EK pokrila 75 posto troškova.

- Cilj projekta je izrada softvera za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa na području Vukovarsko-srijemske županije, Srijemskog okruga kao i na području Posavske županije. Radi se o područjima koja su uključena u projekt. Taj softver će nam u mogućim kriznim situacijama omogućiti da se na vrijeme maksimaliziraju snage na terenu kojima raspolažemo i tako kvalitetnije i brže odgovorimo - rekla je voditeljica projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju Zrinka Čobanković na Završnoj konferenciji „DR SHARE“ projekta.

Dodala je kako je nositelj cijeloga projekta Vukovarsko-srijemska županija uz partnere iz Hrvatske, BiH i Srbije. Voditelj projekta za Srijemski okrug Jovan Podraščanin, koji je pomoćnik Pokrajinskog tajnika za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, istaknuo je kako se IT aplikacija može koristiti kod situacija poput velike poplave u svibnju 2014. godine. Prema njegovim riječima sada će se na jednom mjestu nalaziti sve potrebne informacije.

- Sve to doprinijet će tome da ćemo moći brže i kvalitetnije reagirati. Tijekom projekta donijeli smo i standardiziran rječnik pojmova - rekao je Podraščanin najavljujući kako se razmišlja o mogućnosti da se aplikacija u narednom vremenu iskoristi i za cjelokupna područja tri države.