Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nastavak dobre suradnje gradova Orahovice i Slatine

Učenici glazbene škole napokon dobili nov i lijepo uređen prostor

Foto: Tomislav Pančić
Ravnatelj glazbene škole izrazio je zadovoljstvo što je suradnja s oba grada podignuta na još višu razinu

Nastavak suradnje i ulaganja u Osnovnu glazbenu školu Milka Kelemena, čiji se područni odjel nalazi u Orahovici, bile su teme drugog radnog sastanka orahovačke gradonačelnice Ana-Marije Petin s izaslanstvom susjedne Slatine koje je predvodio gradonačelnik Denis Ostrošić. Sudionici sastanka obišli su nove prostore glazbene škole u Orahovici, gdje im je ravnatelj Antonio Brzica pokazao učionice, radionice i vježbaonice te prostor za nastupe smješten u velikom središnjem hodniku zgrade.

Zaželi Ivanec program zapošljavanja žena 'Zaželi' Za pomoć u kući starima i nemoćnima 5,2 milijuna kuna

Upis sve većeg broja djece

Gradonačelnica Petin objasnila je kako je dio prostorija stare zgrade suda uređen za glazbenu školu, dok je zemljišnoknjižni odjel preseljen u također novouređene prostorije u prizemlju. Naime, upisom sve većeg broja djece u glazbenu školu, pa tako i otvaranjem novih odjela za klarinet, trombon, saksofon, flautu i druge instrumente, pojavio se problem prostora za rad škole koja je dosad radila u starom vrtiću. Preseljenjem djelatnika suda u Orahovici u općinski sud Slatinu otvorila se prilika te je sredstvima iz gradskog proračuna uređen taj prostor.

Ravnatelj glazbene škole Antonio Brzica izrazio je zadovoljstvo što je suradnja s oba grada, koja je i dosad bila dobra, podignuta na još višu razinu.

Orahovica Očuvana priroda i kulturno-povijesna baština kao turistički aduti Orahovačko jezero, planine i prirodu godišnje posjeti više od 200.000 gostiju

– Gradonačelnica Petin ujedno je majka troje naših učenika, pa je i s te strane u direktnom dodiru s glazbenom školom i upoznata je sa svim problemima. Nakon deset godina napokon smo dobili odgovarajući prostor za našu djecu. Ministarstvo pravosuđa dalo je gornji kat zgrade suda Gradu Orahovici na korištenje, a oni nama, tako da sad doista možemo reći da imamo lijepe velike prostorije koje smo opremili za nastavu i vježbe sa svojim učenicima i profesorima – rekao je Brzica.

On je izrazio nadu da će Županija nastaviti financirati troškove grijanja kako se ne bi dodatno opterećivali roditelji. Kako je ove godine u svibnju i 10. obljetnica osnivanja područnog ureda glazbene škole u Orahovici, gradonačelnica Petin predložila je da se jubilej obilježi u sklopu Dana grada.

Medicinski turizam

Na sastanku se razgovaralo i o razvoju turizma. Slatinski gradonačelnik Ostrošić spomenuo je ulaganja u uređenje jezera Javorica pokraj Slatine u izletište sa sportskim i drugim sadržajima, u što bi se uklopio i medicinski turizam kako bi gosti koji odsjedaju u Orahovici mogli obaviti i kompletan liječnički pa tako i dentalni pregled jer u Slatini postoje klinike u kojima to može obaviti. Uz to, posjetitelji bi svakako obišli i Jankovac, Orahovačko jezero, Ružicu grad i druge orahovačke znamenitosti.

Potpisani stipendijski ugovori s učenicima i studentima 'Mi smo tu da vam pomognemo i olakšamo vaše školovanje'

Gradonačelnica Petin podsjetila je kako Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju. U Hrvatskoj trenutačno postoje samo tri takve ustanove.

– Ovime bi se i u Orahovici drastično povećao posjet osoba koje pate od navedenih bolesti jer u širem krugu Slavonije nema ovakvih centara, pa se i u tom smjeru razvija dio naših planova i projekata kao grada koji je središte medicinskog turizma – rekla je gradonačelnica.