Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
'dan bez mobitlea u prometu'

Učenici izašli na ulicu i upozoravali na loše navike u prometu

Dan bez mobitela u prometu '18
1/21
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Stotinjak je učenika sa svojim sugrađanima formiralo kolonu, uzelo transparente u ruke i zviždaljke te uz Ulicu Petra Krešimira IV građane Slavonskog Broda upozoravali su na važnost mijenjanja loših i opasnih navika u prometu

Niti jedan poziv nije vrijedan života!“, „Potrubi za Dan bez mobitela u prometu“ i „Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan“ - samo su neke od poruka koje su ulicama Slavonskog Broda u nedjelju pronijeli učenici Tehničke škole Slavonski Brod obilježavajući 21. listopada kao Dan bez mobitela u prometu.

Stotinjak je učenika sa svojim sugrađanima formiralo kolonu, uzelo transparente u ruke i zviždaljke te uz Ulicu Petra Krešimira IV građane Slavonskog Broda upozoravali su na važnost mijenjanja loših i opasnih navika u prometu, izvijestili su organizatori.

Majstorske diplome obrtnicima Obrtničke diplome Brodska županija bogatija za 51 novog majstora

„Dan bez mobitela u prometu treba obilježavati svaki dan, a na sam njegov datum to smo došli učiniti s učenicima Tehničke škole Slavonski Brod jer su skupa sa svojim profesorima i lani pokazali da su osviješteni što se tiče opasnosti koje nosi korištenje mobitela u prometu",  naglasio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, nositelja projekta Dan bez mobitela u prometu, koju kampanju osvješćivanja radi drugu godinu zaredom.

Istaknuo je da samo uzastopnim ponavljanjem i upozoravanjem kako je korištenja mobitela u prometu opasno imamo šanse smanjiti njegovu upotrebu i utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća

"Samo uzastopnim ponavljanjem i upozoravanjem kako je navika telefoniranja usred prometne džungle opasna i da se radi o jednoj od najvećih distrakcija u prometu imamo šanse smanjiti njegovu upotrebu i u konačnici utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća“, naglasio je Ostojić.

Okupljenima se na slavonskobrodskom Korzu obratio i načelnik brodsko posavske Policijske uprave Anton Valić i zahvalio im što podržavaju tu akciju nekorištenja mobitela u prometu.

Opća bolnica Slavonski Brod Energetska obnova Brodska bolnica uskoro u novom ruhu

"Svojim primjerom utjecat ćete i na svoje roditelje i na starije sugrađane da se ostave mobitela dok su za volanom, na biciklu ili dok prelaze prometnice. Stariji i iskusniji vozači imaju prividnu sigurnost u vlastite sposobnosti i češće koriste mobitele u vožnji, od mladih. Vi ste tu da ih u tome spriječite i upozorite na opasnosti. Mobiteli su uzrok brojnih prometnih nesreća", rekao je Valić.

Istaknuo je kako treba poslati poruku koliko su mobiteli opasni za one koji ih koriste, ali i sve ostale sudionike u prometu. "Kao što koristite kacigu i sigurnosni pojas, tako navika mora postati i nekorištenje mobitela tijekom vožnje", poručio je Valić.

Mobitel – skriveni ubojica na cesti

Voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu Renata Ivanović istaknula je kako je važno da se u kampanju uključuje što više ljudi, posebice mladih koji te navike još nisu stekli, jer je u Hrvatskoj korištenje mobitela u prometu izrazito učestalo ponašanje.

"Za volanom ga koristi 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka prelazi prometnice pogleda usredotočena na ekrane pametnog telefona, a ne na zbivanja oko njih. Više od 50 posto njih ponašanje još nije spremno mijenjati, a od njih čak 30 posto ga niti ne smatra opasnim, iako je mobitel danas četvrti ubojica na cesti“, upozorila je Ivanović.

Izložba o bećarcu Tradicijski napjev koji se pjeva u trenucima najvećeg slavlja

Ove godine u kampanju su se osim učenika Slavonskog Broda uključili i koncesionari autocesta poput HAC-a koji je na svojim displejima puštao poruke o suzdržavanju od telefoniranja tijekom vožnje, ali i mnogi građani koji su se podrškom kampanji priključili akciji čime se povećava šansa da to opasno ponašanje bude i smanjeno na minimum, odnosno, da bude sve manje nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu.

Prema istraživanju distrakcije koje je kao prvo takvo u Hrvatskoj napravljeno s Fakultetom prometnih znanosti u okviru kampanje reakcije vozača s mobitelom za volanom su dva do tri puta sporije. Drugim riječima, ako vozač tipka dok vozi, automobil pri brzini od 60 km/h je bez ikakvog nadzora 100 metara, odnosno 12 pješačkih prijelaza.

U Slavonskom Brodu učenici su svojim sugrađanima dijeliti i edukativnu publikaciju „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ koja govori o opasnostima njegova korištenja u prometu i u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja distrakcije provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu.

Najvećom do sad "Pečenkijadom" bikeri završili bikersku sezonu Delicije s ražnja Bajkeri s Korčule šampioni u pečenju slasnih odojaka

I prometna policija koja je u nedjelju na području Slavonskog Broda bila u akciji nadzora brzine, vezivanja pojasa i alkohola radila te kontrole korištenja mobitela u prometu darivala je vozače istom publikacijom uz upozorenja o opasnostima takvog ponašanja.

U akciji u Slavonskom Brodu sudjelovao i Damir Kedžo, ambasador ovogodišnje kampanje. 

Pokrovitelji Dana bez mobitela u prometu 2018. su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatska gospodarska komora. Sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a generalni joj je sponzor je HEP.