Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Grad Imotski među 10 je hrvatskih gradova s najvećim izdvajanjem za obrazovanje

Učenike očekuju radne bilježnice i likovne mape, a maturante laptopi

Foto: Grad Imotski
Roditelji trećeg i svakog idućeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac dobivaju u mjesečnim ratama tjekom 24 mjeseca

Grad Imotski veliku pozornost posvećuje mladima. Poticanje mladih u odgoju i obrazovanju jedna je od glavnih misija Grada Imotskoga, čemu svjedoče i konkretne brojke. Naime, Imotski je među top 10 gradova u Republici Hrvatskoj prema izdvajanju za obrazovanje. Više od 11% proračuna namijenili su obrazovanju i stvaranju bolje budućnosti za najmlađe sugrađane.

Riječ je o prirodoslovnoj izložbi ptica, zvijeri i sisavaca iz privatne zbirke pasioniranog lovca Roka Rebića. Izloženo je ukupno 76 eksponata U Zavičajnom muzeju u Imotskom otvorena izložba Životinjski svijet Imotske krajine U Glamoču sam, na minus 30, sâm proveo noć i nagledao se vukova

Nagrade studentima

Grad je, naime, lani izdvojio 968 tisuća kuna za prijevoz učenika i studenata, osigurali su besplatne udžbenike, a učenicima osnovnih škola podijelili su i likovne mape.  Svim imotskim maturantima osigurali su laptope za što je Grad izdvojio 231 tisuća kuna, a stipendije u iznosu od tisuću kuna isplaćuju jednokratno. Prošle godine tekuće donacije za osnovnu školu iznosile su oko 36,5 tisuća kuna, a za srednju 91,7 tisuća kuna. 


– Uistinu sam ponosan na činjenicu da na ovaj način potičemo učenike i studente na kvalitetan rad, a njihovim roditeljima olakšavamo onu financijsku stranu obrazovanja njihove djece. Nedavno smo desetorici najboljih studenata isplatili nagradu od po 7 tisuća kuna, a učenici naših dviju osnovnih škola i ove će godine dobiti likovne mape i radne bilježnice, za što je Grad osigurao ukupno 437 tisuća kuna – izjavio je gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić, navodeći još neke od projekata koji se tiču najmlađih.

Službeno otvoren stacionar palijativne skrbi, jedini u ovom dijelu zaobalja Budalić: Imotski i cijela Imotska krajina napokon napreduju u zdravstvenoj zaštiti

– Kada ovome svemu dodamo podatak da će Grad sufinancirati 50 posto vrtićke naknade za drugo dijete, bez obzira je li riječ o privatnom, gradskom ili vjerskom vrtiću, onda zbilja s ponosom možemo reći da je Imotski grad mladih i grad dobrih mogućnosti – dodao je Budalić.
Grad je u proširenje vrtićkih kapaciteta i adaptaciju postojećih objekata do sada uložio 1,2 milijuna kuna, a upravo kroz proširenje kapaciteta u 2018./2019. godini u vrtić su upisana sva djeca.
 Za cjelokupnu dobru sliku života djece i učenika potrebna je igra, zabava i infrastruktura. Grad je tako napravio nekoliko igrališta, a jedno je u fazi završetka.

Također, od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Grad Imotski dobio je 400.000 kuna za uređenje autobusnoga ugibališta za osnovnoškolce.

Naravno, Grad potiče i pronatalitetnu politiku te pomaže roditeljima. Imotske naknade za

novorođenčad su u samom vrhu u cijeloj Hrvatskoj. Roditelji trećeg i svakog idućeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od čak 50.000 kuna i novac dobivaju u mjesečnim ratama kroz 24 mjeseca.

Zdravstvena i socijalna skrb u Imotskom sve je bolja Otvoren stacionar u Domu zdravlja i dnevna bolnica

Lakša skrb za djecu

Roditelji za drugo dijete ostvaruju pravo na 20 tisuća kuna i taj novac dobivaju u 4 rate kroz 24 mjeseca, dok roditelji prvorođenog djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 10 tisuća kuna, a novac će dobiti tako da će im prve godine biti isplaćeno 5 tisuća kuna i druge jednak iznos.

Roditeljima se tako olakšava skrb za djecu tijekom prve dvije godine njihovog života, kada su potrebe najveće.


– Obuhvatili smo sve dobne skupine – od vrtićke dobi do studenata. Naravno, to nije sve što radimo za njih. Na nama je da stvorimo radna mjesta i još bolje uvjete za povratak u naš grad nakon završenoga školovanja. Na tome radimo iz dana u dan – zaključuje Budalić.

Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja imotski Završeni radovi na parkiralištu u sklopu Doma zdravlja