Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Industrijsko-obrtnička škola proslavila svoj dan

Učenike u opremljenim radionicama osposobljavaju za rad u realnom sektoru

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 22.03.2024., Slavonski Brod - Otvorenje novouredjene CNC radionice i solarne elektrane, te izlozba ucenickih postignuca u Industrijsko-obrtnickoj skoli. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavsku županiju, koja je i sama jedan od partnera u projektima Slavonika 5.1 i Pametne škole, na svečanosti je predstavljala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović

Brodska Industrijsko-obrtnička škola s ponosom je u sklopu proslave Dana škole predstavila novouređenu CNC radionicu. Prostor je opremljen 550 tisuća vrijednim strojevima, dobivenim u sklopu europskog projekta Regionalnog centra kompetentnosti Slavonika 5.1, čiji je nositelj Tehnička škola, a Industrijsko-obrtnička prvi partner.

Radionica je opremljena dvjema novim CNC tokarilicama, što je velika stvar za školu. Naime, dio učenika obrazuje se za zanimanje CNC operatera, kojima će novi strojevi itekako dobro doći za ovladavanje potrebnim vještinama za rad u realnom sektoru i izlazak na tržište rada izravno iz školskih klupa.

Osim toga, škola se u sklopu projekta "Pametne škole 2" natjecala s drugim školama u tome tko će uštedjeti najviše toplinske i električne energije. I osvojila prvo mjesto.

– Rezultat pobjede na natjecanju bio je da smo iz tog projekta dobili centralni sustav koji kontrolira grijanje i rasvjetu u maloj zgradi. Dobili smo fotonaponsku elektranu od 40 kilovata, devet klima uređaja, a s obzirom na to da je riječ o projektu vezanom za zelenu energiju i energetsku transformaciju, i dva simulatora zavarivanja – ističe ravnatelj škole Luka Mladinović.

Brodsko-posavsku županiju, koja je i sama jedan od partnera u projektima Slavonika 5.1 i Pametne škole, na svečanosti je predstavljala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović.

– Ova je škola druga najteže stradala u olujnom nevremenu koje je 19. srpnja prošle godine pogodilo našu županiju. Šteta je bila iznimno velika, ali danas vidimo kako je sve sanirano. Ova je škola primjer kako je u izazovnim vremenima školski sustav fleksibilan te kako se može nositi s iznenadnim problemima – rekla je pročelnica Vukašinović. 

storyeditor/2024-03-22/ceste_2.jpg Ulaganja u modernizaciju cesta u Brodsko-posavskoj županiji Vinogradska cesta Bukovlje – Ježevik dočekala obnovu i novi asfalt Prijaviti se mogu pravne osobe do 15. travnja Bespovratne potpore za istraživačke radove i projekte u poljoprivredi storyeditor/2024-03-15/ZAZELI_1.jpg Veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije Novih 316 radnih mjesta i pomoć u kući za 1896 starih i nemoćnih