Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovačka županija

Ugovor o razminiranju šuma u općini Saborskom

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Karlovačka županija, kao jedina preostala u Hrvatskoj koja svojim novcem sufinancira razminiranje, i u taj je projekt, rekao je župan Jelić, uložila 350 tisuća kuna kojima će se razminirati 116.300 metara četvornih minski sumnjivog područja

Na temelju ugovora vrijednog više od 1,3 milijuna kuna, koji su u srijedu u Karlovcu potpisali karlovački župan Damir Jelić i ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan, županija će sufinancirati razminiranje gospodarske jedinice Titra Javornik pod Upravom šuma Ogulin na području općine Saborskog.

Karlovačka županija, kao jedina preostala u Hrvatskoj koja svojim novcem sufinancira razminiranje, i u taj je projekt, rekao je župan Jelić, uložila 350 tisuća kuna kojima će se razminirati 116.300 metara četvornih minski sumnjivog područja.

Uz nas su, istaknuo je Jelić, prošlih godina u procesu razminiranja bili SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Slovenija, Norveška, Izrael i Luksemburg te usporedno s njima Svjetska banka, brojni Rotary klubovi i Američka gospodarska komora te Međunarodni crveni križ.

Na području Karlovačke županije, rekao je ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan, ostalo je još 49,1 kilometar četvorni minski sumnjivih područja. Već sljedećeg tjedna raspisat će se natječaj, a polovinom rujna trebali bi početi radovi na razminiranju toga šumskog područja, najavio je Modrušan.

Tijekom prošle i polovinom ove godine s popisa minski sumnjivih područja u Karlovačkoj županiji izbrisano je oko šest četvornih kilometara. Kako je rekao Modrušan, u suradnji s Karlovačkom županijom i Hrvatskim šumama projektom "Karlovac CARDS" namjera je u cijelosti razminirati obale rijeke Tounjčice "aplikacijom na inozemne izvore".

U Republici Hrvatskoj ostalo je još 381,2 kilometra četvorna minski sumnjivih područja na području osam županija, 55 gradova i općina.

 "Pred nama je golemi projekt kakav još nismo imali u HCR-u, a riječ je o 35 milijuna eura vrijednom projektu 'Natura Vitae' kojim bi se u sljedeće četiri godine trebala razminirati cijela Osječko-baranjska županija, s posebnim naglaskom na području Baranje. Tome treba dodati projekt razminiranja dijela Velebita, također financiranog sredstvima EU-a", dodao je Modrušan.

Otvorena gradnja 3. faze nasipa na Kupi Karlovac Otvoreni radovi na 3. fazi obrambenog nasipa na lijevoj obali Kupe