Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Petrinjski proračun u 2021. iznosi 401,5 milijuna kuna

Umirovljenicima iduće godine i uskrsnica

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Gradonačelnik proračun opisuje kao jamstvo ravnomjernog razvoja Petrinje

Petrinjski gradski proračun iznosit će u 2021. godini 401,521.129 kuna, tako je većinom glasova odlučilo petrinjsko Gradsko vijeće. – Ovogodišnji je proračun rađen na drukčiji način zato što je na sjednici Gradskog vijeća donesena Odluka o ustrojstvu Grada Petrinje koja stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine. Grad Petrinja više neće imati devet upravnih odjela, nego šest – rekla je Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja, koja je i objasnila koliko će koji odjel imati novca na raspolaganju. Upravnom odjelu za financije i nabavu „pripalo“ je 11,1 milijun kuna.

umirovljenici POMOĆ ZA BLAGDANE Božićnice za 3400 umirovljenika

“Europski proračun”

– Tu se nalaze i mjesni odbori te gradske četvrti, no ne i oni koji nisu u zakonskom roku dostavili svoje prijedloge rada – napominje Kordić. Upravni odjel za društvene djelatnosti imat će na raspolaganju 121 milijun kuna, uključujući Vatrogasnu zajednicu Grada Petrinje. Upravni odjel za komunalne djelatnosti „težak“ je 154 milijuna kuna, a Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu 69,7 milijuna kuna. Unutar potonjeg nalazi se Petrinjska razvojna agencija, Turistička zajednica te Centar za šljivu i kesten. Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša namijenjeno je 33,7 milijuna kuna iduće godine.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović proračun opisuje kao „europski proračun”.

SV. KATA U MAJDANCIMA Grad spreman pomoći obnovu crkve sv. Katarine

– Mislim da naš proračun ima smisla, ima jedan svoj kontinuitet europskog proračuna. Svi proračuni dosad bili su sami sebi svrha u Gradu Petrinji. Vjerujem da je ovaj jamstvo ravnomjernog razvoja Grada Petrinje i svih potreba građana te svih gradskih i inih institucija – rekao je Dumbović.

Pomoć starijima

Unutar proračuna su i projekti koje se planira financirati iz drugih izvora financiranja, uključujući europske fondove, a nakon ovogodišnjih božićnica iduće godine petrinjski umirovljenici trebali bi dobiti i uskrsnice.

Započela gradnja terase pokraj gradske munjare u Petrinji Počinje realizacija projekta “Grad na Kupi”

– Gradonačelnik je donio odluku da ove godine ide božićnica kako bi se pomoglo umirovljenicima koji također imaju problema, a posebno zato što su sada imali troškove što se tiče korone, jer je bilo teško doći do nekih mjesta do kojih moraju doći. Tako da je napravljen plan za sljedeću godinu što se tiče uskrsnica, a podjela će biti ista kao i za božićnicu ove godine – rekla je pročelnica Kordić.