Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Neizvjesna sudbina

Umjesto da postane muzej, rodna kuća hrvatskog velikana ide na javnu dražbu?

Kuća Antuna Gustava Matoša
1/8
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Od početka rekonstrukcije rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku nedaleko od Vukovara prošlo je već deset godina, no što će biti s njom, i dalje je neizvjesno. Kuća je trebala postati muzej, a sada je završila na sudu

Iako je od početka rekonstrukcije rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku nedaleko od Vukovara prošlo gotovo deset godina, njena sudbina i dalje je neizvjesna. Kuća, koja je trebala postati muzej u spomen na ovoga velikana, završila je na sudu pa prijeti i mogućnost da novog vlasnika dobije na javnoj dražbi.

Mirko Bošković iz Vinkovaca bavi se uzgojem šparoga Osnovan Agro-klaster Brendirat će lokalne slavonske proizvode i zajedno ih ponuditi tržištu

Naime, u zapisniku Općinskog suda u Vukovaru od 30. siječnja 2018. navodi se da je ročište za utvrđivanje vrijednosti nekretnine dovršeno te da će ročište za javnu dražbu biti zakazano naknadno. Ako do toga dođe, prodajom imovine Kulturnog društva Antuna Gustava Matoša podmirit će se dug prema Matici hrvatskoj i troškovi sudskog postupka.

– Nemamo nikakve informacije o kući A. G. Matoša. Ne dobivamo nikakve informacije od Društva, ali ni od Matice hrvatske ni Ministarstva kulture. Znamo da je slučaj na sudu, ali i ne da prijeti bilo kakva ovrha – rekla je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Nekadašnji član ogranka Matice hrvatske Tovarnik Željko Anić, koji je i voditelj projekta rekonstrukcije rodne kuće poznatog književnika, rekao je samo da je kuća još daleko od ovrhe. Mediji su ranije pisali kako je za potrebe izgradnje kuće ogranak Matice Hrvatske Tovarnik novac posudio od strane središnjice Matice Hrvatske. Kasnije dolazi do unutarnjih problema između Matice Hrvatske i njenog ogranka u Tovarniku radi čega su članovi ogranka izbačeni iz članstva Matice. Potom se osniva Društvo Antun Gustav Matoš koje dalje vodi projekt i koji su sada tužena strana. Sudskim putem Matica sada potražuje uložena sredstva u izgradnju kuće kao i pripadajuće kamate.      

Ilok više od 93 tisuća turista Rekordna turistička 2017. za Vukovarsko-srijemsku županiju