Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemskoj županiji novac za energetsku obnovu

Uručeni ugovori za sedam projekata vrijednih ukupno 7,3 milijuna kuna

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Za područje cijele županije bit će uručeno 32 milijuna kuna vrijednih ugovora, istaknula je ministrica Nataša Tramišak

Tijekom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak uručila je županu Vukovarsko-srijemske županije Damiru Dekaniću, zamjeniku gradonačelnika Grada Vinkovaca Josipu Romiću, ravnatelju županijske Razvojne agencije Iliji Coti te direktorici Agencije za razvoj grada Vinkovaca VIA Danijeli Slipčević Ugovore o sufinanciranju EU 
projekata vrijednih 7,3 milijuna kuna. Riječ je o sedam ugovora, a Vukovarsko-srijemska županija uz pomoć tih sredstava provest 
će projekt energetske obnove Upravne zgrade županije u Vinkovcima, vrijednosti gotovo 400 tisuća kuna, kao i energetsku 
obnovu zgrade OŠ Trpinja vrijednosti više od 530 tisuća kuna.

Vidljiv napredak

Na popisu odobrenih projekata je i energetska obnova Sportske dvorane u Vinkovcima vrijedna gotovo 1,9 milijuna kuna. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije putem tih sredstava provest će projekt „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ koji je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna.

Gradu Vinkovcima dodijeljeni su ugovori za projekte „Authentic Gourmet Taste for Sustainable Socio-economic Development of 
Cross-border region – PannoniaGourmet“ kao i za energetsku obnovu Doma zdravlja, a vrijedni su ukupno 2,3 milijuna kuna.

Agencija za razvoj grada Vinkovaca VIA dobila je ugovor za projekt „Authentic Gourmet Taste for Sustainable Socio-economic 
Development of Cross-border region – Pannonia Gourmet“ vrijednosti veće od 210 tisuća kuna.

- Sjetimo se razdoblja prije desetak godina, čime smo tada raspolagali i kakav smo proračun imali. Usporedimo to s ovime što imamo sada, pogotovo s razdobljem koje dolazi, za koje smo spremni – rekao je Dekanić.

Posebno je pohvalio suradnju resornog ministarstva i Županije napominjući kako je to prilika za zaustavljanje odlaska ljudi, iskoračenje iz ruralnog područja i da se postane prva urbana cjelina kao županija, uključujući sve gradske sredine, općine i sva sela.

- Koliko god izgleda da sve ide sporo, vjerujte da svi koji znaju kakva je situacija bila prije itekako vide napredak. Ključno je da su gradovi i općine odredili svoje strateške projekte pa će u njihovoj realizaciji biti financijskih sredstava sa sretnim i skorim završetkom – kazao je Dekanić.

Najavio je kako će Županija, razvojne agencije, kao i jedinice lokalne samouprave s područja županije, nastaviti i dalje vrijedno raditi na projektima koji imaju cilj stvaranje kvalitetnijeg i boljeg života za građane.

Ministrica Tramišak kazala je kako su sredstva osigurana za energetsku obnovu zgrade Županije i sportske dvorane u Vinkovcima, škole u Trpinji, Šokačkog (PIK-ova) stana na Sopotu i vinkovačkog Doma zdravlja, a dio je namijenjen održivom razvoju.

Nove prilike

- Ovo je sufinanciranje EU projekata i pomoć izravno iz državnog proračuna lokalnoj i regionalnoj razini. Za područje cijele županije bit će uručeno 32 milijuna kuna vrijednih ugovora iz ovog fonda. Razdoblje 2021.-2027. otvara nove prilike, a posebno se ističe ITU mehanizam – mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja za gradove, a koristit će ga Grad Vukovar kao sjedište županije i Vinkovci sa svojim širim područjem – rekla je Tramišak.