Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

Usvojen proračun županije – težak je 283,2 milijuna eura

Na području Novske počinjemo s izgradnjom Gaming kampusa za koji smo u posljednje dvije godine izradili glavni projekt, dobili sve dozvole i osigurali sredstva – izjavio je župan Ivan Celjak
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
– Nastavljamo istim tempom u cilju razvoja svih područja u djelokrugu rada županije: zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi – izjavio je župan Ivan Celjak

Na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije usvojen je proračun za 2024. godinu koji iznosi 283.177.368,25 eura.

Gaming kampus u Novskoj

– I dalje nastavljamo istim tempom i dinamikom u cilju razvoja svih područja u djelokrugu rada Sisačko-moslavačke županije, odnosno zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi – izjavio je župan Ivan Celjak.

– U idućoj godini imamo nekoliko značajnih projekata koje ćemo započeti. Na području Novske počinjemo s izgradnjom Gaming kampusa za koji smo u posljednje dvije godine izradili glavni projekt, dobili sve građevinske dozvole i osigurali sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju – izjavio je župan Ivan Celjak govoreći o projektima iduće godine.

Dodao je kako, sukladno usvojenom proračunu, Sisačko-moslavačka županija sljedeće godine nastavlja ulaganja u razvojne projekte i projekte obnove u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i gospodarstva na koje će biti usmjereno 93% proračunskih sredstava.

– Pri preuzimanju dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji zatekli smo minus od 51,5 milijuna kuna. To je bilo 8. lipnja 2021. godine, a mi smo kao dugoročni cilj postavili stabilizaciju financija. Međutim, taj dugoročni cilj pretvorili smo u kratkoročni jer smo već 2021. godinu završili s otprilike 800.000 kn u plusu. Godine 2022., bez obzira na sve projekte koje provodimo, uspjeli smo uštedjeti oko 3,5 milijuna eura, a u ovoj godini do sada uspjeli smo uštedjeti 5,1 milijun eura – rekao je župan Celjak pojašnjavajući kako je sadašnje financijsko stanje Županije rezultat menadžerskog pristupa upravljanju financijama.

U sljedećoj godini počinje realizacija projekta izgradnje medicinskog wellness&spa centra SMŽ-a u Sisku pokraj zgrade Jodnog lječilišta koja je također u obnovi. Veliki razvojni projekti u vrijednosti oko 27 milijuna eura pokreću se i u Lječilištu Topusko i Top Termama gdje je planirano proširenje sadržaja te modernizacija i rekonstrukcija unutarnjeg bazena, wellnessa i dijela smještajnog kapaciteta.

Učenici će voditi hotel

Za područje obrazovanja županija je iz Fonda solidarnosti EU povukla ukupno 20,065.697,84 eura.

– Na području obrazovanja uvodimo nadstandard kroz našu Tehničku školu Sisak i Srednju školu Viktorovac. Srednjoj školi Viktorovac omogućit ćemo da učenici i profesori vode hotel u Tuškanovoj kući u Sisku, a naša Tehnička škola Sisak je regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo za koji smo nabavili najmoderniju opremu te obnavljamo kompleks bivše vojarne u Lađarskoj ulici – rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija provodi cjelovitu obnovu u potresu oštećenih zgrada Pedijatrije, Nove i Stare interne, Odjela za patologiju i citologiju, Jodnog lječilišta, a gradi se i nova bolnička kuhinja Sisačko-moslavačka županija Sisačka bolnica privlačit će mlade liječnike i druge stručnjake Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije organizirao je protekli tjedan u svome prostoru Dane Moslavine Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije Tradicija Moslavine može se podijeliti na dva dijela Brojka govori da imamo sjajne sportašice i sportaše koji promoviraju Sisačko-moslavačku županiju, kaže župan Sportski ponos Sisačko-moslavačke županije Zahvalnice za 169 sportašica i sportaša te 19 ekipa za rezultate