Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Obiteljsko druženje kao srž karlovačkog Adventa

Utrkom 400 sudionika iz 33 grada započeo Advent u Karlovcu, uz delicije poput gulaša od divljači u zdjelici kruha

1/7
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Čak 10 ugostitelja i pet trgovaca nudi svoje domaće proizvode; od čipsa od šarana, dimbeka, gulaša, sarme, do zimskih koktela, pletenih kapa, božićne dekoracije

Treći Advent u Karlovcu započeo je ovog vikenda 1. Adventskom utrkom; za mališane i odrasle u kojoj je blagdanski ukrašenim gradom trčalo čak 400 sudionika u božićnim kapicama. Među brojnim amaterskim i profesionalnim atletičarima iz 33 grada Hrvatske, Slovenije te BiH slavili su Kristijan Sušilović iz Vojnića i Karlovčanka Helena Valentić. Natjecatelje su podržali brojni građani, koji su s veseljem dočekali još jedno izdanje najljepšeg Advenata u Hrvatskoj.

Mia Dimšić pjevala ispod blagdanske kupole Ni kiša nije pokvarila otvorenje Koprivničke bajke

– Uživajte, dragi Karlovčani, u druženju, u čaroliji susreta koje vam omogućava ovaj naš Advent. Ovo vrijeme došašća iskoristimo da budemo još više prijatelji i još više dragi jedni drugima. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji. Ovo je pokazatelj da Karlovac može puno i da možemo biti ponosni na svoj grad i na svoj Advent – kazao je gradonačelnik Damir Mandić na otvorenju Adventa, a željama za dobru zabavu pridružio se i Filip Trezner iz udruge Izvan fokusa, organizatora Adventa.

Kazao je da je lani Advent posjetilo 55.000 posjetitelja, i da se nada da će u bogatoj ponudi ove godine uživati još više gostiju. Posjetitelje je prvoga dana zabavljala grupa Flyer, a potom Singrlice.

Osim uživanja u koncertu, posjetitelji Adventa mogli su obići i Božićno selo, ovogodišnji novitet; svojevrsni dnevni boravak na otvorenom. Usto, treći „Advent u Karlovcu“ nudi najraznovrsnije delicije i suvenire koje će Karlovčani moći probati i kupiti. Čak 10 ugostiteljskih i pet trgovačkih kućica nudi brojne domaće specijalitete i novitete. Ovogodišnja posebnost svakako su gourmet burgeri s više vrsta mesa, skandinavski burgeri i sendviči od mesnih okruglica, beyond burger, danski, norveški i švedski hot dog, veliki izbor raznih domaćih kobasica s raznim prilozima, gorski sirevi i domaći naresci sa suhim smokvama i šipkom, dimbek, čips od šarana, gulaš od divljači u zdjelici kruha, sarma, chilli concarne u tortilji te razne vrste domaćih krumpirića.

VELIKO ODUŠEVLJENJE KARLOVČANA Svečano otvorenje Adventa u Karlovcu

Još veći noviteti nalaze se među slasticama: od čokoladnih tartufa, pohanog sladoleda sa šumskim voćem, švedskih vafli, kaiserschmarrna s pireom od marelice, knedli punjenih čokoladom u omotu od kokosa do kesten-pirea i brojnih drugih delicija koje će svakako biti ukusnije uz kuhano vino, vruću čokoladu, zimske koktele, čajeve... Mogu se kupiti kuglice, odjeća, kozmetika, ukrasi, a na štandu Udruge Jak kao Jakov, novac od prodaje ide djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Svakoga dana do 30. prosinca na Adventu u karlovačkoj Promenadi može se uživati u programima za mališane i odrasle od 17 do 23 sata, vikendom od 16 sati do ponoći. Koncerti su u Glazbenom paviljonu, gdje će nastupiti Mia Dimšić, TBF i Općap opasnost, Silente, Nipplepeople, Edo Maajka, Letu Štuke, Klapa Cambi, Singrlice, Flyer, Gospodari tambura, Fantom slobode (Azra tribute band), Bang Bang i drugi.

Oni koji vole klizati mogu uživati u obližnjem Adventu na ledu, a mogu pogledati i jaslice kod Franjevačkog samostana na Trgu bana J. Jelačića ili Franjevački muzej.

ADVENT NA VIRU Paljenje svijeće uz koncert i puštanje lampiona

Uz podršku Turističke zajednice Grada Karlovca i gradskih tvrtki Mladost, Čistoće i Zelenila te Karlovačke županije treba istaknuti i brojne sponzore i pokrovitelje koji podržavaju Advent u Karlovcu, a među njima su Karlovačko, Karlovačka banka, Coca-Cola, Drvona i D-color.