Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
SASTANAK U VIROVITICI

Uz pomoć države i EU izgrađeni vrtići i škole, obnovljena bolnica...

Sastanak Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici
Foto: Ivana Ognjenčić
Virovitica bila domaćin sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Iskoristivost sredstava iz fondova EU, Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, financijska potpora županijama i gradovima za podizanje kvalitete obrazovanja, stanje i rezultati mjera vezanih uz suzbijanje afričke svinjske kuge, gospodarski rejting Hrvatske, kao i druga aktualna pitanja našli su se na dnevnom redu sastanku Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici.

Domaćine su u Virovitici predvodili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Župan Andrović istaknuo je važnost decentraliziranih sredstava s pomoću kojih Vlada izravno pomaže županijama, gradovima i općinama, a što se očituje kroz razvoj svih segmenata. Uz pomoć decentraliziranih sredstava, kao i fondova EU te državne pomoći iz nadležnih ministarstava, rekao je, VPŽ se danas može pohvaliti novim vrtićima, obnovljenim i novim školama, modernom bolnicom i domovima zdravlja.

Uz drvnu industriju, VPŽ se razvija i kroz svoju poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Andrović, napomenuvši kako ova županija želi biti lider u Hrvatskoj po navodnjavanim površinama. Naglasak je stavio i na kulturnu i prirodnu baštinu gdje Virovitičko-podravska županija bilježi brojne posjete i dolaske turista. Podcrtao je kako je najveći projekt u tijeku – izgradnja brze ceste prema Zagrebu.

– Vlada RH je u zadnjih sedam godina, uz resorna ministarstva, od prve sjednice u ovakvom formatu, uvijek pokazivala razumijevanje za sve naše ideje i prijedloge. To se vidi u prenošenju određenih poslova s države na razine županija, ali i poboljšanja fiskalnih kapaciteta i za gradove i za županije. Govorili smo i o velikim i značajnim investicijama u obrazovanju koje slijede. Naime, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti očekuju nas značajne investicije u gradnji novih škola i sportskih dvorana kako bi sva djeca išla u školu u jednu smjenu. Kao Županija imamo volje i planove koje ćemo uz snažnu podršku Vlade RH i premijera Plenkovića i ostvariti – zaključio je Andrović.

U 2022. godini poduzetnici i gospodarstvenici ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 7,1 milijardu kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na 2021. Publikacija "Karakteristike gospodarstva VPŽ u 2022." Poduzetnicima rasla dobit, povećan broj zaposlenih, ali i broj poduzetnika KROZ OVAJ PROGRAM u Virovitičko-podravskoj županiji 59 trenera dobit će 600 eura bruto te će im biti nabavljena prijeko potrebna oprema – lopte, dresovi i trenirke, a uključen 31 klub iz cijele županije iz 13 sportskih grana Kroz ovaj program 59 trenera dobit će 600 eura bruto Stiže 250.000 eura za sportsku opremu i plaće trenerima koji rade s djecom PROGLAŠEN je za najbolji projekt poduzetničke infrastrukture u RH, a samo kroz Poduzetnički inkubator u Virovitici prošle su 53 tvrtke koje su zaposlile oko 500 osoba Virovitičko-podravska županija Poduzetnički inkubatori VPŽ-a pravi su vjetar u leđa mladim poduzetnicima