Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva

Uz potporu Županije do povoljnijih stambenih kredita

ZAHVALJUJUĆI projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", jedinstvenom demografskom projektu Osječko-baranjske županije, do sada su kupljena 252 stana i 281 kuća
1/2
Foto: OBŽ
Županijski su vijećnici usvojili prijedlog povećanja kreditnog potencijala za sufinanciranje kamatne stope stambenih kredita s prijašnjih 30 na 50 milijuna eura

Vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije na 27. sjednici aktualnog saziva razmatrali su 14 točaka među kojima su dominirale teme iz područja turizma, a osobitu pozornost dali su novostima u projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Raspravljali su i o programu gradnje sustava javnog navodnjavanja, dodjeli sredstava Športskoj zajednici OBŽ-a za poticanje i realizaciju Programa javnih potreba u sportu, analizi zaštite prava pacijenata i drugim temama iz redovnog rada Skupštine.

Utječu na povratak

– Turizam je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije. Poznato je da smo prošlih godina ostvarili izvrsne turističke rezultate, a da bi tako bilo i u budućnosti, danas je usvojen prijedlog Programa mjera potpora u turizmu, s naglaskom na potpore za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, potpore za autohtonu eno i gastro ponudu te potpore za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Vijećnici su potom usvojili prijedlog povećanja kreditnog potencijala za sufinanciranje kamatne stope stambenih kredita, i to s prijašnjih 30 milijuna eura na 50 milijuna eura. Riječ je o nastavku projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", jedinstvenom demografskom projektu Osječko-baranjske županije zahvaljujući komu su do sada kupljena 252 stana i 281 kuća.

Foto: OBŽ

– Najviše kuća i stanova kupljeno je na području gradova Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Valpovo te općina Čepin i Bilje, ali i u ostalima. Nastavljamo, stoga, razvijati ovakve i slične projekte jer utječu na ostanak, kao i povratak ljudi koji su se odselili iz naše županije, ali i u svrhu poboljšanja gospodarskih prilika – poručio je župan.

Potpore u turizmu

– Program mjera poticaja u turizmu obuhvaća mjere usmjerene razvoju i unapređenju turizma koji je jedan od strateških ciljeva razvoja Osječko-baranjske županije. Upravo revitalizacija ruralnog područja, valorizacija baštine i tradicije i plasman autohtonih proizvoda su cilj i dobrobit kroz ove mjere. Već nekoliko godina provodimo mjere potpora u turizmu. Prošle godine isplatili smo više od 166.000 eura potpora za 83 korisnika, a ove godine 230.000 eura. Na sjednici smo donijeli i odluku o visini turističke pristojbe, a odredili smo najnižu boravišnu pristojbu, uz dodatak za potpomognuta područja. Javni poziv za unapređenje i razvoj ruralnog turizma te autohtonu eno i gastro ponudu bit će raspisan u svibnju, a za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u ožujku te će biti otvoreni do utroška sredstava – pojasnila je pročelnica za turizam Tatjana Turalija.

Na sjednici je bilo govora i o liječničkim pregledima vatrogasaca.

– Od početka siječnja u Domu zdravlja OBŽ-a organizirani su pregledi za vatrogasce koji su sudjelovali u gašenju požara u tvrtki Drava International te je do sada na pulmologiji Doma zdravlja OBŽ-a pregledano 22 vatrogasca. Pregledi su detaljni, a za sedam vatrogasaca određena je terapija i daljnje praćenje, što se odnosi i za ostale – najavio je Mato Lukić.

U PRVIM mjesecima 2025. objekt bi se trebao početi koristiti Rekonstrukcija Društvenog doma u Jablanovcu u kojem će biti i vrtić za dvije skupine Armirano-betonski radovi gotovi, čeka se čelična krovna konstrukcija MLADI su bili izuzetno zainteresirani i iskazali su svoje potrebe u gradu, posebno uvođenje lokalnog javnog prijevoza Održane radionice u sklopu projekta za mlade Digitalna participacija – pametni građani za pametan grad PREMA PODACIMA Ministarstva financija grad Vinkovci je osmi grad po uspješnosti povlačenja novca iz EU fondova Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA Vinkovcima tijekom sedam godina 270 milijuna eura