Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Treći Zagrebački obrtnički sajam tri je dana upoznavao djecu s obrtima

Uz strukovne škole do posla

Zagrebački obrtnički sajam
1/10
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagrebački obrtnički sajam prošlog je tjedna osnovnoškolcima prikazivao prednosti bavljenja obrtničkim zanimanjima. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, rekao je da je u ovom trenutku najveća potražnja za zanimanjima građevinske struke

Moraš puno učiti da ne bi morao raditi, rečenica je kojom roditelji često poručuju svojoj djeci da je intelektualni rad bolji od onog fizičkog. S time se sigurno ne bi složili organizatori trećeg Zagrebačkog obrtničkog sajma na kojem je na Zagrebačkom velesajmu dvadesetak strukovnih škola iz Zagreba i Zagrebačke županije promoviralo obrtnička zanimanja među mladim generacijama.

Najveći interes za građevinu

Sajam se održavao prošlog tjedna, od srijede do petka, a Zagrebačka županija, jedan od njegovih pokrovitelja, za troškove organizacije izdvojila je sto tisuća kuna. Djeci sedmih i osmih razreda osnovnih škola predstavljana su strukovna zanimanja da bi ih se potaknulo da se školuju za njih, a iz Zagrebačke županije stigli su učenici 40-ak škola. Bio je to sajam struka i djelatnosti, a ne proizvoda.

Stjepan Kožić 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije Kožić: Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu 'nešto loše'

Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, rekao je da je u ovom trenutku najveća potražnja za zanimanjima građevinske struke.

– Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja. U djeci želimo pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira “kruh u rukama” – rekao je Šabić i dodao da se situacija ipak pomalo popravlja.

– Pomaka ima, ali djecu treba educirati iz dana u dan. Kada uđemo u kolotečinu bit će puno lakše. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole…, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu – dodao je Šabić.

Što znači biti majstor

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je sajmu prisustvovao u društvu predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana, ohrabruje djecu da se posvete obrtničkoj karijeri.

Zagrebačka županija 'Vina od davnina' Otvorena prva boca vina Kraljevina Zelina berbe 2017.

– Ovakvim okupljanjem dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje koje garantira zapošljavanje – rekao je župan i poručio učenicima da ne bježe od obrtničkog zanimanja, već da preko njega svoju budućnost mogu planirati tako da imaju siguran posao.

Energetska obnova zgrada u Zadru Zagrebačka županija Uskoro energetska obnova vrbovečkog Doma zdravlja EU sredstvima