Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Radionica “Prehrana Hrvata - Šokaca u Vojvodini nekada i danas”

Uz tradiciju i kulturu žele predstaviti i svoja autohtona jela

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Šokci bačkoga kraja uzeli su si za zadaću svoju tradiciju i kulturu vrednovati na bolji način, odnosno ne vezati se samo uz folklor nego i uz one odrednice svakodnevice koje ih ipak čine drukčijim od drugih

U organizaciji mjesne udruge Hrvata “Antun Sorgg” iz Vajske, u Vojvodini, u Šokačkoj kući održana je prva radionica na temu 
“Prehrana Hrvata - Šokaca u Vajskoj, nekada i danas”. U sklopu radionice održano je predstavljanje i degustacija šunke i kulena 
OPG-a Slavice Džinić iz Starih Mikanovaca te nastup pučkog pjesnika Josipa Dumendžića Meštra.

Šokci bačkoga kraja uzeli su si za zadaću svoju tradiciju i kulturu vrednovati na bolji način, odnosno ne vezati se samo uz folklor nego i uz one odrednice svakodnevice koje ih ipak čine drukčijim od drugih i uz životne obrasce po kojima svjedoče svoju pripadnost zajednici. Tako im je nakana zauzeti se više oko prehrane, autohtonih jela i nekih posebnosti jer drže da je hrana uvijek “in” i da mali proizvođači mogu opstati samo sa svojim posebnostima i vrsnoćom koju nude.

Stoga iz hrvatskih iskustava žele naučiti kako se organiziraju proizvođači, kako štite svoje proizvode i kako nastupaju na tržištu.
Uime Vukovarsko-srijemske županije na radionici je sudjelovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić koji je obećao pomoć u ime županije napominjući kako je županija znatno pomogla ustroj udruga proizvođača i samu “legalizaciju” sada već dvadesetak malih proizvodnji.