Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vatrogasci kod župana Bože Galića

Uzeo godišnji odmor kako bi mogao gasiti požar u Dalmaciji

Vatrogasci kod župana Bože
Na požarištima u Dalmaciji angažiran je bio 21 vatrogasac iz tri JVP (Vukovar, Ilok i Vinkovci) te nekoliko DVD-ova (Jarmina, Štitar, Bošnjaci, Vrbanja, Otok)

Iako radi kao agronom, Mario Đukić iz Otoka ovog ljeta, kao pripadnik DVD Otok, uključio se aktivno u gašenje požara u Dalmaciji. Da bi mogao otići na gašenje požara, Đukić je uzeo pet dana godišnjeg koliko je potom proveo u Pristegu gdje su vatrogasci s područja Vukovarsko-srijemske županije od katastrofalnih požara branili imovinu, ali i ljudske živote.

- Nisam niti malo dvojio. Član sam DVD-a od svoje sedme godine, a ovo je prvi put da sam išao gasiti požar u Dalmaciji. Bilo je to izuzetno teških i napornih pet dana pri čemu su prva dva dana bila kritična. Vatra je ugrozila kuće, puhala je jaka bura, a i situaciju su dodatno pogoršavale i zaostale mine. U tih prvih 48 sati čak 38 sati bili smo na požarištu - rekao je Đukić prisjećajući se nedavnih "vatrenih" iskustava.

Na upit kako jedan agronom, koji nije profesionalni vatrogasac, reagira u situaciji kada mu je život u opasnosti, Đukić kaže kako su to trenutci kada se ne razmišlja previše, ali i da tek poslije postane svjestan u kakvoj je opasnosti bio i što se sve moglo dogoditi.

Donacija iz austrijske pokrajine

Među vatrogascima u Pristegu bio je i Kristijan Barišić iz JVP Vukovar koji je već 20 godina vatrogasac. Govoreći o požaru u Pristegu, kojeg je gasila vatrogasna ekipa iz Vukovarsko-srijemske županije, Barišić kaže kako teren zapravo i nije bio toliko težak koliko je bura cijeli posao otežavala.

-Bilo je dosta naporno, ali prošlo je - rekao je Barišić dodajući kako su uvijek problem prvi dani velikih požara.

Prema njegovim riječima treba neko vrijeme da se sve posloži i stavi na svoje mjesto tako da neorganiziranost i stihija, što su dojmovi koji se stječu kada se požari gledaju preko televizija, ne stoje.

- Početak bude težak, ali se sve sredi. Dobivali smo i hranu i vodu. Opreme imamo dovoljno, ali uvijek može više i bolje - rekao je Barišić.

Stanje opreme u nekim vatrogasnim postrojbama popravila je i donacija vozila iz austrijske pokrajine Tirol, a koja su tamo bila predviđena za otpis. Koliko god ona bila stara, zamijenila su još starija vozila kojima su vatrogasci raspolagali. Na požarištima u Dalmaciji angažiran je bio 21 vatrogasac iz tri JVP (Vukovar, Ilok i Vinkovci) te nekoliko DVD-ova (Jarmina, Štitar, Bošnjaci, Vrbanja, Otok). Vatrogasce koji su se vratili iz Dalmacije primio je i župan Vukovarsko-srijemske Božo Galić kojemu su tom prilikom iznijeli neke od svojih problema kako bi organizacija bila bolja i kvalitetnija.