Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Otvara se Martinska - nova šibenska pozornica

Uživanje na šest festivala s pogledom na Krešimirov grad u koji ovo ljeto dolazi i Seasplash

Foto: Christoph Hardt/DPA/PIXSELL
Program na Martinskoj dokazat će da će ona biti idealno mjesto za ljubitelje dobre glazbe

Otvara se nova šibenska festivalska destinacija - Martinska! Projekt Martinska - nova i jedinstvena festivalska lokacija smještena u srcu Dalmacije, preko puta povijesnog Šibenika, koja će ovoga ljeta ugostiti čak šest festivala, predstavljena je u Šibeniku – istaknuli su iz šibenske gradske uprave i naveli da će program na Martinskoj u razdoblju do 18. kolovoza dokazati da će to biti idealno mjesto za sve ljubitelje dobre i raznovrsne glazbe, dobrog provoda uz ležernu atmosferu i opuštanja uz raznovrsne ljetne aktivnosti.

“Ljeto na Zrinskom” Massimo u petak otvara ljetnu sezonu koncerata

Alternativni žanrovi

Nekadašnje gradsko kupalište Martinska, smješteno na samom ulazu u šibensku luku, uz inicijativu Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te organizatora festivala otvara novu stranicu svoje povijesti. Tako će se na ovoj novoj festivalskoj destinaciji održati šest festivala, Regius, Seasplash, Kanal Fest, Nox, Membrain i Blast festival, a tu je i jednodnevna manifestacija TLM #5 warm up.

– Ponosni smo što će Šibenik ove godine, pod pokroviteljstvom Grada i TZ-a, ugostiti brojne festivale te predstaviti još jednu od svojih prirodnih ljepota – Martinsku, koja s pripadajućim kampom i kupalištem postaje jedinstvena glazbena scena sa spektakularnim pogledom na Krešimirov grad. Ljeto u Šibeniku obilježit će tako i bogata ponuda događanja iz područja alternativnih glazbenih žanrova, uključujući i elektronsku glazbu, pa će se Šibenik prvi put naći u ulozi domaćina najdugovječnijeg hrvatskog festivala Seasplash. Upravo zahvaljujući promišljenom i sustavnom ulaganju u obogaćivanje kulturne i turističke ponude, Šibenik ostvaruje kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju iz cijelog svijeta, a dodatno pozicioniranje Grada kao jedinstvene festivalske destinacije pridonijet će međunarodnoj promociji Šibenika te ga svrstati na kartu ljetnih top-destinacija – istaknuo je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

Ivana Grubišić u ime gradskog TZ-a dodala je da su izuzetno sretni što su dio ove festivalske priče i nove festivalske destinacije koja će, nada se, već ove godine pokazati svoje čari i potencijal za daljnji razvoj.

virsko ljeto Nastupili Prljavci, Gazde i Parni valjak, ali najbolje tek dolazi

Prisutnima se također obratila Vera Jergović, direktorica marketinga Tvrđave kulture Šibenika, na kojoj će se održati koncert otvorenja festivala Seasplash, a istaknula je da je njihova lokacija od početka otvorena za suradnju s promotorima i festivalima.

– Inicijativa Martinska velika je stvar jer uspjela je postići da se festivali okupe i povežu oko zajedničkog cilja, i takav zajednički rad može postići da cijela destinacija i grad Šibenik idu naprijed – rekla je Jerković.

Festivalsku sezonu otvorit će 9. Regius festival koji se održava 12. i 13. srpnja, a predstavio ga je Igor Bergam.

– Ono što želimo postići jest da kombinacijom mora, opuštanja, sunca i dobre zabave, uz glazbene izvođače koji do sada nikada nisu nastupali u Šibeniku, posjetiteljima priuštimo sjajni ljetni provod – rekao je Bergam.

Neka od tih imena su Električni orgazam, Eyesburn, Zoster, Sajsi MC te Marin Ivanović Stoka.

Jedanaesta Požeška krigla Vrhunski spoj rocka i odličnog craft piva

– Ove godine prvi put na Martinskoj će se održati i najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te soundsystem kulturi - Seasplash, koji nakon 16 godina iz Istre dolazi na izlet u Dalmaciju i zauzima plažu od 18. do 21. srpnja. Danijel Sikora iz tima Pozitivnog ritma i organizacije Seasplash festivala najavio je koncert otvorenja. U srijedu 17. srpnja, na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku nastupit će New York Ska Jazz Ensamble, Brain Holidays i Bass Culture Sound System. Festivalski line up ove je godine predvode Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Vibronics, Edo Maajka i drugi. Potom će 25. srpnja Martinska ugostiti jednodnevnu manifestaciju TLM #5 warm up koju je u ime organizatora, udruge Oksid iz Šibenika predstavila Ines Rakočević iz Pozitivnog ritma - ističu iz šibenske gradske uprave.

Blast fast za kraj

– Ovo cjelodnevno događanje koje počinje u 15 sati i traje do ranoga jutra sljedećeg dana, zapravo je uvod u Too Loud Music festival koji se održava u Šibeniku u kolovozu. Osim glazbenog programa koji obuhvaća koncerte bendova Slonz i The Fogsellers, tu je i bogat kulturni, edukativni, rekreacijski i zabavni program – kazala je.

Za one koji vole žestoko i veselo rezervirani su 26. i 27. srpnja. Mario Kapiteli, jedan od organizatora iz udruge Liješnjaci pozvao je sve da posjete Kanal Fest. – Ove godine održava se drugo izdanje festivala koje će ugostiti deset punk i rock bendova iz regije – rekao je Kapiteli.

Grad festivala želi pokazati autentičnost mediteranske kulture Od majstora stripa i Kraftinga do klapa i opere "Ero s onoga svijeta" u gradskoj luci

Prvi vikend kolovoza, 2. i 3. tog mjeseca, na Martinskoj kreće NOX Festival - dvodnevna fešta elektroničke glazbe.

– NOX će na tri pozornice ugostiti izvođače iz Hrvatske, regije te velika međunarodna imena. Neka od njih su Juan Atkins, Red Axes, Kenny Larkin, Terr, Petar Dundov i Coeus, te domaćini DJ Jock i Lawrence Klein. Poseban program za najizdržljivije plesače, pripremili smo i za treći, takozvani after dan – pojasnio je Lovre Kanjer, jedan od organizatora.

Martinska koja se smjestila na prostoru bivšeg kampa u šibenskom kanalu dom je i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass glazbe u Dalmaciji. Na tri pozornice nastupit će više od 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici donijeti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain Festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse...

Šibensku znamenitost u prvih desetak dana posjetilo više od 2000 gostiju O Tvrđavi sv. Nikole čut će se u Engleskoj, Austriji, Belgiji, ali i u dalekoj Koreji i Indiji

Hrvatsku DJ scenu na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti i okupiti Blast Fest koji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovoza. Goran Maričić iz organizacije istaknuo je da je cilj Blasta da se kroz glazbu, ples i ambijent mladi umrežavaju, dijele se znanja i širi pozitivna energija.