Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
karlovac

'Već 30 godina održavam sat na crkvi Presvetog Trojstva'

1/8
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
On se svakodnevno penje na toranj ne bi li pregledao sat i batove na zvonima

Vlado Bogović već 30 godina održava sat na crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu, inače najstarijoj građevini u Karlovcu.

On se svakodnevno penje na toranj ne bi li pregledao sat i batove na zvonima, no zadnjih par godina digitalizacija mu je uvelike olakšala posao jer je sat digitaliziran pa njime upravlja digitalno iz sakristije samostana.

Aquatika Jedinstvena na JI tržištu Europe Karlovačka Aquatika dobila prestižnu nagradu

Crkva Presvetog Trojstva nalazi se na povijesnom trgu u Karlovcu.

Izgrađena je za vrijeme vladavine cara Rudolfa te je na početku zgrada crkve bila vrlo mala i skromna s kojom je upravljao samo jedan župnik. S godinama, kako se broj vjernika povećavao, tako se i povećavala potreba za većim brojem svećenika pa tako 1657. godine franjevci dolaze u Karlovac i dobivaju dozvolu da mogu preuzeti Župu, crkvu Presvetog Trojstva.

Veliki požar koji se dogodio 1962. godine uništio je veći dio grada, kao i samostan i staru crkvu koju je trebalo iznova zidati.

Obljetnica napada na Karlovac OBLJETNICA Napadom na Turanj počeo rat u Karlovcu

Odmah iduće godine započela je obnova uništene crkve i samostana koja je trajala skoro cijelo 18. stoljeće, ali zato danas taj izgrađeni sakralni kompleks predstavlja jedinstvenu i povijesnu spomeničku vrijednost grada Karlovca.

Klinci su iznijeli svoje želje gradonačelniku Klinci kod gradonačelnika "Ako vam dan započne tužno, pogledajte u dječja lica"