Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 1498 pregleda
Prva probna istraživanja

Veliko otkriće: u Dolini mamuta nađene kosti i kljove vunastog nosoroga

Nalazište mamuta, Mohovo
Foto: Branimir Bradarić
U samo nekoliko dana istraživanja su našli kost zdjelice vunastoga nosoroga, kost prednjeg stopala također vunastog nosoroga i fragmente kljova vunastoga mamuta. Pronađeno je i niz fragmenata kostiju za koje se tek treba utvrditi kojoj su od prapovijesnih životinja pripadali

Poslije nalaza dva zuba vunastoga nosoroga, pronađenih u okolici Mohova, prigradskog naselja Grada Iloka, Hrvatski prirodoslovni muzej proveo je probna paleontološka istraživanja. Istraživanja su provedena u blizini lokacije gdje je pronađen drugi zub mamuta s ciljem da se utvrdi ima li još sličnih nalaza i treba li u budućnosti razmišljati o detaljnijem paleontološkom istraživanju ove udoline uz Dunav nazvane Dolina mamuta.

- U tih nekoliko dana probnih istraživanja istražili smo jednu sondu, površine oko 2,5 kvadrata. Iako se radi o maloj površini pronašli smo još kostiju raznih sisavaca što nam je samo potvrdilo kako se radi o lokaciji iznimno bogatoj raznih nalazima - rekao je viši kustos Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu Dražen Japundžić koji je bio i voditelj istraživanja u Dolini mamuta.

Foto: Branimir Bradarić
U tih nekoliko dana pronašli su kost zdjelice vunastoga nosoroga, kost prednjeg stopala također vunastog nosoroga i fragmente kljova vunastoga mamuta. Pronađeno je i niz fragmenata kostiju za koje se tek treba utvrditi kojoj su od prapovijesnih životinja pripadale. Japundžić kaže kako su nalazi iz te male sonde pokazali kako se u prapovijesti u okolici današnjeg Mohova odvijao intenzivan život kao i da tek treba provesti intenzivna istraživanja.

Uređenje nalazišta

- Radi se o nalazima starim između 20.000 i 12.000 godina koji nisu tako česti. Zbog toga se radi o iznimno važnom potencijalnom paleontološkom nalazištu koje tek treba sustavno istražiti. Lokalitet Mohovo stavit ćemo u naše muzejske programe poslije čega ćemo vidjeti što i kako dalje. Bit će neophodno angažirati veći broj ljudi na radovima, ali koristiti i strojeve s obzirom na to da se radi o velikoj površini - rekao je Japundžić dodajući kako su svi dosadašnji nalazi pronađeni na paleontološkom lokalitetu Mohovo već vraćeni ili će biti vraćeni u Muzej Grada Iloka kako bi tamo postali dio stalnoga postava.

- Ova dva zuba mamuta pronašao sam slučajno što samo dokazuje da tu ima još jako puno sličnih kostiju raznih prapovijesnih životinja. I stariji mještani Mohova često govore kako su znali u okolici sela naletjeti na velike kosti. Nitko tome tada nije pridavao veliku važnost, ali se nadamo kako će se sada istražiti naša dolina mamuta - rekao je Goran Popović koji je pronašao dva zuba vunastog mamuta.

U međuvremenu su osnovali i udrugu Dolina mamuta kroz koju žele iskoristiti potencijal koji donosi jedno takvo prapovijesno nalazište. Razmišljaju o uređenju nalazišta, ali i izgradnji svojevrsnog Parka, koji ima radni naziv Mohovil, a gdje bi bile izložene pronađene kosti mamuta i drugih životinja te organiziran niz drugih sadržaja. Smatraju kako je i to jedan od način da Mohovo kao selo živne.