Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Iza Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije 11 je uspješnih godina

VIDRA je pripremila i provela projekte vrijedne 116 milijuna eura, i tu ne staje

Foto: Kristijan Toplak
Naša je županija povukla najviše sredstava iz fonda za ruralni razvoj po stanovniku, i to 3400 kuna po "glavi", najviše od svih slavonskih županija, ističe Andrović

Kada je prije 11 godina osnovana VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, rijetki su mogli pretpostaviti da će ona danas biti jedna od najvažnijih potpornih institucija u Virovitičko-podravskoj županiji, a na koju su, upravo u Županiji, njezinom osnivaču, iznimno ponosni. Već 2011. postala je najbolja razvojna agencija u Hrvatskoj. Od osnutka, VIDRA je pripremila i provela projekte vrijedne 116 milijuna eura, a ta brojka svakim danom raste. Na sjednici Županijske skupštine usvojeno je Godišnje izvješće o radu VIDRA-e za 2018. godinu.

Županija i HOK Javni poziv za potpore tradicijskim obrtima

Vrijedni projekti

Tako je VIDRA, čulo se, lani provela 194 projekta za poljoprivrednike, kao i male i srednje poduzetnike, ukupne vrijednosti 445 milijuna kuna. Kroz operaciju 4.1.1. provedena su 42 projekta, vrijedna ukupno 144 milijuna kuna. Najviše ih je, od toga, na području Slatine i Čađavice, po osam. Po vrijednosti prednjači područje Virovitice, gdje je sedam projekata iznosilo gotovo 44 milijuna kuna.

Usto, za istu operaciju prijavljena su i 32 projekta OPG-ova, u iznosu od 81 milijun kuna. Za operaciju 4.1.2. VIDRA je prijavila šest projekata od ukupno 6,3 milijuna kuna. Vezano za podmjeru 6.1.1. VIDRA je prijavila 20 projekata "teških" 7,7 milijuna kuna. Nadalje, poduzetnici, trgovačka društva i obrti imali su lani u provedbi 21 projekt, vrijedan 23,9 milijuna kuna. Inače, VIDRA u provedbi trenutačno ima 42 projekta, ukupnog iznosa 389,9 milijuna kuna.

Županija pomogla Sportskoj zajednici VPŽ-a kombi vozilo

Uvijek dostupni

– Stupanjem na snagu novog Zakona o regionalnom razvoju, VIDRA je postala regionalni koordinator te javna ustanova s javnim ovlastima te samim time i produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. No, i dalje smo desna ruka našim poduzetnicima, poljoprivrednicima, gradovima i općinama, školskim ustanovama te udrugama u povlačenju sredstava EU – naglasila je Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e.

– Naša županija je povukla najviše sredstava iz ruralnog razvoja po stanovniku, i to 3400 kuna po "glavi", najviše od svih slavonskih županija. Uspjeh je to ne samo VIDRA-e, već i ostalih razvojnih agencija s našeg područja, kao i LAG-ova. No, gledajući samo VIDRA-u, 2018. je prošlo čak 194 projekta, za poljoprivrednike, kao i male i srednje poduzetnike, vrijedna 445 milijuna kuna – ponosan je župan Igor Andrović.

Županija potiče školovanje za deficitarna zanimanja Drvodjeljskim tehničarima dizajnerima besplatni udžbenici i stipendija do čak 2000 kuna Manifestacija "Zbogom, školo, do jeseni" Najbolji učenici u županiji Sven Balint, Jelena Drakšić i Noa Fazekaš