Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Videorazglednica o tradicijskoj kulturi i običajima Zlatne doline

Vinkovačke jeseni u Požegi: Trgom sv. Terezije potekla pjesma šokačka

Vinkovačke jeseni snimile video razglednicu u Požegi
Foto: Požega.hr
Snimljeni su kratki filmovi o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će se prikazati u programu

Vinkovačke jeseni, manifestacija koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga, kulturno-umjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenog na bogatoj baštini naroda vinkovačkog kraja i cijele Hrvatske, postale su originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja gdje se čuva i oslikava izvorni način života.

51. Aurea fest održan je u uvjetima prilagođenim epidemiološkim mjerama 51. Aurea fest Titulu najgizdavije šokice ponijela je Ivana Bošnjak iz KUD-a Seljačka sloga Gradište

Kratki film

Iako pandemija koronavirusa ne dopušta održavanje brojnih događanja, organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni poduzeo je sve moguće mjere kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak obilježio i predstavio u najboljem svjetlu te u konačnici sačuvao od zaborava i prenio na iduće naraštaje.

Tako je snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni u razdoblju od 27. kolovoza do 4. rujna posjetila sve hrvatske županije i snimila kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni. Tako će cijeloj Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na svome trgu.

Nakon Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Varaždina, Čakovca, Siska i drugih gradova, snimanje je obavljeno i u Požegi, i to na Trgu svete Terezije Avilske na kojemu je nastupio KUD “Slavonija” iz Jakšića.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni USUSRET 55. POZNATOJ MANIFESTACIJI Vinkovačke jeseni idu dalje

U ime Grada Požege organizatore je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. 

– Pamte naši ljudi i krajevi puno toga, i tursku sablju i žandarski kundak, kugu i razne nevolje, ali su se uvijek inatili i ostali ono što jesu. Mi, Slavonci, nemamo problem s identitetom i to smo danas pokazali. Požega je festivalski grad i drago nam je što su se Vinkovačke jeseni ove godine održale 55. put kako bi tu ljepotu pokazali svijetu, ali i nama u Slavoniji. Drago nam je što smo i mi u Požeštini, iz naše drage Požege poslali poruku Vinkovcima i svima koji će je imati priliku pogledati i poslušati – poručio je Troha.

Otvorenje i mimohod

Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni održat će se od 17. do 20. rujna pod sloganom “Curo draga iz sokaka moga” i to isključivo uz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz Vukovarske–srijemske županije.