Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Velike štete od olujnog nevremena u Baranji

Vinski susreti kao promocija, pomoć i potpora pogođenim vinarima zbog šteta od oluje i tuče

Vinski susreti kao promocija, pomoć i potpora pogođenim vinarima zbog šteta od oluje i tuče
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Uz redovite postupke koji se na razini županije provode kod šteta od nevremena, baranjskim vinogradarima i vinarima u ovom slučaju nastoji pomoći i županijska TZ, koja je u suradnji s Regionalnom vinotekom pokrenula prezentacije vinara i vina čiji su vinogradi nastradali.

Olujno nevrijeme s kišom i ledom poharalo je 4. kolovoza istočni dio Baranje. Procjenjuje se da je na području Kneževih Vinograda, Suze, Zmajevca, Karanca, Kamenca i okolnih mjesta palo 90 do 110 litara kiše po četvornom metru. Snažna tuča, izražena osobito na području Zmajevca, trajala je 10-ak minuta te nanijela velike štete na suncokretu, soji, kukuruzu i drugim poljoprivrednim kulturama, a isto tako i u voćnjacima i vinogradima na kojima bištete mogle iznositi i do 80 posto.

Na 52. Izložbi vina ocijenjena su najbolja vina zelinskog kraja, ovaj put bez fešte Šampionsko vino je ledena graševina, kraljevini ponovo tri zlata i 12 srebra

Kako bi se utvrdilo stvarno stanje, Općina Kneževi Vinogradi je 7. kolovoza objavila javni poziv o prikupljanju prvih priopćenja o nastaloj šteti uzrokovanoj elementarnom nepogodom te pozvala vlasnike ratarskih i povrtlarskih kultura, trajnih nasada voćnjaka i vinograda, kao i stambenih objekata i drugih dobara da prijave štetu ako su je pretrpjeli uslijed tih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Višegodišnje posljedice

Prijave se zaprimaju do 25. kolovoza, a onda će se pokrenuti procedura proglašenja elementarne nepogode i naknade štete. Na žalost, već sada pouzdano se zna da će štete biti velike te da je nevrijeme izazvalo i višegodišnje posljedice.

Naime, površine pod suncokretom ili sojom koje je uništila tuča moraju se “zatanjurati”, no te kulture će potom u narednih pet, šest pa i više godina nicati uz novoposijane ratarske kulture što ujedno znači da će i otkupna cijena primjerice pšenice biti niža zbog primjesa.

ATRAKTIVNA MANIFESTACIJA Četiri vinogorja – četiri vikenda vinskog hedonizma

Velike štete dakako imaju i vinogradari, koji ih također saniraju, a podnijet će i zahtjeve za naknadu štete od elementarne nepogode. Uz redovite postupke koji se na razini županije provodekod šteta od nevremena, baranjskim vinogradarima i vinarima u ovom slučaju nastoji pomoći i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, koja je u suradnji s Regionalnom vinotekom pokrenula promotivne akcije, točnije prezentacije vinara i vina čiji su vinogradi nastradali. Prvi vinski susret uspješno je odrađen 12. kolovoza u  Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi, a predstavila se Vinarija Kolar iz Suze.

Prezentirano je šest etiketa – graševina, rajnski rizling, pinot sivi, sauvignon blanc, rose, cabernet sauvignon i traminac, a degustaciju je vodio Ljudevit Kolar, vlasnik vinarije.Potom je 19. kolovoza Vinarija Kalazić predstavila svoju vinsku paletu, a 26. kolovoza predstavit će se Vinarija Gerštmajer iz Zmajevca.

U sklopu obilježavanja obljetnice Veleučilišta Požega dobila vinoteku sa studentskim vinima

Popust na vina

Kako krajem kolovoza kreću berbe grožđa, napravit će se stanka od dva tjedna nakon koje se nastavljaju vinski susreti u Regionalnoj vinoteci. Vina tih i ostalih vinarija pogođenih nevremenom mogu se kupiti nakon prezentacije u Regionalnoj vinoteci po podrumskim cijenama uz prigodan popust, i to do tjedan dana iza pojedine prezentacije.