Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Druga konferencija 'Turizam i urbanizam'

‘Vir je od urbanističke teme postao mjesto u kojemu se govori o urbanizmu’

Foto: Vir
Otok Vir istaknuo je kao primjer kako se mjesto razvilo nakon važnih državnih investicija

Otok Vir bio je domaćin druge konferencije “Turizam i urbanizam” Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista na kojoj su ministri, i predstavnici resornih ministarstava te akademske i zakonodavne zajednice raspravljali o održivom turizmu, urbanističkom planiranju i prihodima iz turizma. Prijeti li nam opasnost betonizacije, odnosno kako unatoč sve većem broju dolazaka turista uživati u održivom i atraktivnom okolišu, bilo je jedno od važnijih pitanja na konferenciji.

dubrovnik riviera Županija u utrci za Grand Prix: Dajte svoj glas domaćem promidžbenom filmu

– Turizam više nije usputna djelatnost, već biznis. U Istri postoje vile s bazenima koje imaju punu popunjenost od 160 do 180 dana u godini, ali uz smještaj imaju u ponudi izlete ili besplatne bicikle. Dodatna ponuda uvijek je dobro rješenje i dobar put, jer vidim da se i u Dalmaciji, pogotovo Imotskoj krajini ili benkovačkom kraju turizam počinje doživljavati na sličan način – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Odgovorno čuvati prostor

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar govorio je, pak, o temama iz svoga resora:

– Nismo se proslavili u ovih 40 godina, iako smo dužni štititi prostor. Ubrzani razvoj koji doživljavaju brojna turistička mjesta često nije u skladu s postojećom infrastrukturom, što stvara brojne probleme. Zato moramo odgovorno čuvati prostor kako bismo ga oplemenili i takav ostavili novim generacijama – poručio je ministar graditeljstva.

SURADNJA ŽUPANIJA U Vukovaru svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma: 'Slavonija želi i može razvijati turizam'

– Nekad je bilo nezamislivo da se na Viru održi konferencija posvećena turizmu i urbanizmu. Dočekali smo napokon da se o Viru govori na sasvim drukčiji način, jer smo od urbanističke teme postali mjesto u kojemu se govori o urbanizmu – kazao je pak načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u pozdravnom govoru, dok je tijekom panel-diskusije posvećene razvoju turizma kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu, virski načelnik istaknuo otok Vir kao primjer razvoja mjesta nakon važnih državnih investicija. – Vir je do gradnje Virskog mosta bio mjesto s oko tisuću stanovnika odakle su se trbuhom za kruhom ljudi kontinuirano iseljavali, a njegov procvat dogodio se nakon gradnje autoceste.

U virskoj Villi Lanterni

U oba slučaja govorimo o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu koja su izravno utjecala na život stanovnika – dodao je načelnik Kapović. Konferencija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika s panel-diskusijama bila je održana u virskoj Villi Lanterni u povodu Svjetskog dana turizma.

Biciklijada Vir se pridružio gradovima koji promoviraju biciklizam U sklopu Tjedna mobilnosti na biciklijadi od Zadra do Vira okupilo se više od 500 sudionika