Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir se pridružio gradovima koji promoviraju biciklizam

U sklopu Tjedna mobilnosti na biciklijadi od Zadra do Vira okupilo se više od 500 sudionika

Biciklijada
1/14
Foto: Općina Vir
Na Viru smo se odavno odlučili razvijati kao cikloturistička i izletnička obiteljska destinacija – rekao je predsjednik općinskog vijeća

Biciklijada od Zadra do Vira okupila je više od 500 sudionika, a održana je kao promocija Europskog tjedna mobilnosti i kampanje ‘Krećite se s nama’.

POLOŽEN ASFALT Napreduju radovi na budućem Rekreacijskom centru Lančić

– Poneki biciklist odustao je zbog umora, nekima je puknula guma, a neki su čak i pali ili su umjesto virske rive i okrepe odabrali laganu vožnju biciklističkim stazama po otoku Viru, no većina od 528 prijavljenih sudionika 27. biciklijade od Zadra do Vira došla je na cilj – izvijestili su iz Virskog lista.

Jedan od sudionika bio je i predsjednik Općinskog vijeća Vir Rajko Radović koji je prvo odvozio biciklijadu, a potom se pridružio djelatnicima restorana Kotarina s kojima je biciklistima dijelio porcije tjestenine u slasnom mesnom umaku.

Zdrave aktivnosti

– Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava nizom manifestacija s ciljem promoviranja korištenja alternativnih načina prijevoza, kao što su hodanje i vožnja biciklom. Na Viru smo se odavno odlučili razvijati kao cikloturistička i izletnička obiteljska destinacija, tako da smo se s biciklijadom rado pridružili onim gradovima i mjestima koji promoviraju zdrave aktivnosti – istaknuo je za Virski list Radović motiv okupljanja biciklista i rekreativaca na otoku, a neki su od njih, kao i uvijek, bili najsretniji nakon nagradnog izvlačenja.

Ilustracija SVE POPULARNIJI SPORT Natjecanje u nordijskom hodanju stiže u Varaždin

S obzirom na dvostruku promociju biciklizma i zdravog načina života – destinacijske kompanije Vir turizam koja je organizator biciklijade te tvrtke Zadar Outdoor koja je sudjelovala u kampanji Krećite se s nama – nagrada je, kako navode s Vira, bilo više nego inače.

 

Čak 27 kompleta biciklističke opreme u poklon-paketima ‘I love Vir’ otišlo je u ruke sretnih sudionika biciklijade, dok je 3500 kuna vrijedan bicikl ostao na Viru. Dobila ga je, kako se navodi, Zagrepčanka i virska vikendašica iz naselja Miljkovica Ljiljana Letec, koja je na biciklijadi sudjelovala sa suprugom Grozdanom.

Foto: Općina Vir

– Na Viru smo četiri godine, ljetujemo i iznajmljujemo apartmane. Ova me biciklijada motivirala da vikend provedemo na otoku, jer suprug i ja volimo šetnje i vožnje biciklom. Tjedan je mobilnosti, pa nije dovoljno samo čitati o manifestacijama, već aktivno sudjelovati – objasnila je za Virski list gospođa Ljiljana razloge sudjelovanja na virskoj biciklijadi. Bicikl je očito došao u prave ruke.

– Odličan je osjećaj, već dugo nisam dobila ništa. Bilo je to pravo iznenađenje kada su pročitali moje ime, a bicikl ću pokloniti sinu. Moram kazati da je biciklijada od Zadra do Vira prekrasno druženje. Vozili smo cijelim putem s ljudima koje nismo poznavali i lijepo se družili – izjavila je za Virski list dobitnica nagradnog brdskog bicikla.

Glavni sponzor općina Vir

Najvažniji biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji uspješno su, navodi se, organizirali destinacijska menadžment kompanija Vir turizam s direktoricom Kristinom Perić i event menadžericom Darijom Zrilić, uz tradicionalnu suradnju s Biciklističkim klubom Zadar. Logističku podršku pružila su, pak, virska općinska poduzeća Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, kao i zadarska Prometna policija i Služba hitne medicinske pomoći. Glavni sponzor bila je Općina Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir.

Na virskoj rivi svirao je zadarski bend Hot Stuff, a za osvježenje i okrepu pobrinuli su se djelatnici restorana Kotarina.

“Ne posustajem ni nakon dva infarkta”

Veliki biciklistički šampion Šime Bajlo ne posustaje ni u osamdesetoj godini života. Prijavio se za virsku biciklijadu te odvozio desetak kilometara, a potom se na Viru pridružio biciklističkoj zabavi i obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Kao četverostruki prvak Jugoslavije i sudionik svih važnijih europskih biciklističkih utrka, Bajlo ima samonametnutu obavezu promoviranja biciklizma kao zdravog načina života i životnog stila. U tom naumu, kaže, nisu ga zaustavila ni dva infarkta.

– Uvijek sam spreman dati doprinos ovakvim manifestacijama. Nije to u mojim godinama uvijek lako, ali osjećaj je uvijek dobar. Na Viru se uostalom dobro osjećam – kazao je za Virski list.

Dolazak na otok za gospodina Bajla imao je, kako ističu s Vira, kontekst odavanja počasti: bio je među onima koji su dobili komplet biciklističke opreme na nagradnom izvlačenju Vir turizma, dok mu je tvrtka Zadar Outdoor poklonila prekrasan klasični model bicikla.

- Lijepa je, zaista lijepa. Sviđa mi se njezin stil - kaže za Virski list Bajlo, a koji je na biciklima prošao milijune kilometara vozeći utrke oko Bugarske, Engleske i Poljske, potom dionicu Berlin-Prag-Varšava, pa utrke oko Tunisa i dijela afričkog kontinenta. Upoznao je sve vodeće bicikliste svoga vremena koji su postali vrhunski biciklistički profesionalci, dok je Bajlo kao reprezentativac Jugoslavije bio amaterski vozač.

– Mnogi su od njih bili amaterski biciklisti, a kasnije su postali velikani biciklizma – ponosan je Bajlo na epohu u kojoj se družio s najvećim biciklistima. Tada je rezultatima i uspjesima stekao slavu kao najveći zadarski, dalmatinski, hrvatski i jugoslavenski šampion