Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
sajam u brnu

Virani love 100 tisuća noćenja čeških turista

Foto: Općina Vir
U dvije su godine češki turisti povećali noćenja za 27,3 posto

– Česi su protekle turističke godine bili među najuspješnijim nacijama po rastu turističkih dolazaka na otok Vir pa je tradicionalno sudjelovanje Virana na turističkom sajmu u Brnu bilo dodatni motiv virskim turističkim djelatnicima. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina brojnim postojećim poslovnim kontaktima tako su pridodali nove – izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

Virski turizam u 2019. godini ponovno je zabilježio rekordne brojke, a načelnik ima planove za 2020. ‘Želimo u srpnju, kada je vrhunac ljetne sezone, imati više od milijun noćenja’

– Češki su turisti na Viru već premašili godišnjih 10.000 dolazaka, a ove godine očekujemo da će konačno ostvariti 100.000 noćenja. Interes postoji jer Česi jednostavno vole Jadran i Vir – kazao je voditelj Čulina za Virski list, prenoseći aktivnosti s turističkog sajma Regiontour u Brnu. 

– Izlagački štand Vir turizma posjetili su veleposlanica Ljiljana Pancirov, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj i Slovačkoj Dubravko Miholić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, tajnik grada prijatelja Oslavanya Miloš Černý, predsjednica češke i slovačke udruge Oko Jadrana Monika Sunara te počasni konzul Ivo Nešpor, koji je za Virane organizirao prijam u konzulatu Republike Hrvatske u Brnu.

Načelnik Kristijan Kapović na dočeku nove 2020. godine: U 2020. Vir će se afirmirati kao otok života

Posljednje dvije godine češki su turisti napravili velik korak prema tome da postanu jedno od virskih najvažnijih emitivnih tržišta jer su 73.406 noćenja iz 2017. godine povećali na prošlogodišnjih 93.437 (dvogodišnji rast od 27,3 posto), a isto je i s dolascima koji su prije dvije godine iznosili 8380, dok ih je 2019. bilo 10.430 (rast 19,6 posto). Češka je ukupno peto emitivno tržište za virski turizam, no s obzirom na iskazani interes te trend povećanja dolazaka i noćenja, očekuje se da će u 2020. godini Česi napokon premašiti 100 tisuća noćenja – izvijestili su iz virske lokalne uprave.