Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Zanimljiv projekt

Virtualni obilazak rodne kuće Petra Preradovića

U kući će biti Memorijalni muzej Petra Preradovića
Foto: Kristijan Toplak
Kuća je osmišljena kao suvremena kulturno-turistička atrakcija nadahnuta pjesnikovim životom i djelom, a u podrumskom prostoru je pjesnikov hologram koji odgovara na pitanja posjetitelja

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, danas suvremeni interpretacijski centar u kojemu se organiziraju različita kulturna događanja, u novonastaloj se situaciji može razgledati samo virtualno. Preradovićeva kuća otvorena je prošle godine, a renovirala ju je i adaptirala općina Pitomača, sredstvima programa EU Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta "Preradović & Csokonai".

Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 17 sati Grabrovnica Razgledajte rodnu kuću Petra Preradovića i "porazgovarajte" s njim

Panoramne fotografije Preradovićeve kuće, izgrađene 1775. na brežuljku usred sela, mogu se pronaći na www.preradovic.eu/hr/stalni-postav-kuce-petra-preradovica/104/.

Kuća slavnog hrvatskog pjesnika i književnika do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana, 1968. je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih nekom književniku. Nakon 50 godina utjecaja osmišljena je kao suvremena kulturno-turistička atrakcija nadahnuta pjesnikovim životom i djelom.

Tim projektom obnovljeno je i rekonstruirano krovište, postavljena je nova stolarija, fasada te instalacije, a za postav su se pripremili  još podrum i potkrovlje. U ulaznom dijelu (hodniku) obnovljene kuće nalazi se multimedijalni izložak "Virtualna Stvarnost" gdje se može vidjeti 3D rekonstrukcija rodne kuće Petra Preradovića kroz koju se može prolaziti.

Iz ulaznog dijela ide se u prostoriju gdje je info pult i suvenirnica sa LED LCD 24" "multitouch" ekranom sa informacijama o turističkoj ponudi općine Pitomače, ali i okolice.

Potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava Aglomeracija najveći projekt u Pitomači

Prva prostorija postava daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane pružajući informacije o karakteristikama života u zavičaju (koji će napustiti). Kako stoji na stranicama projekta, druga prostorija postava približava posjetiteljima "vojne putove“ Petra Preradovića koji su prožeti stalnim „iskliznućima“ u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima. Treća je u potpunosti posvećena Preradovićevom pjesništvu - Cvijeće, Bilje i Presadi (kako je sam pjesnik podijelio svoje pjesme u zbirci Pervenci) temelj je za interpretaciju njegovog stvaralaštva.

Svaki od ta tri segmenta daje karakteristike njegovih pjesničkih motiva (romantična ljubav, domovina, jezik, nacionalni ponos…) koji proizlaze iz njegova stava i razmišljanja o životu i svijetu. Interaktivnim sadržajem poput dovršavanja pjesme, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama moguće je dodatno angažirati posjetitelje, ali i zabaviti ih.

Podrumski prostor (pod naslovom Susreti) mjesto je susreta između posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku, ostavren s pomoću pitanja (unaprijed predodređenih) koje posjetitelji mogu odabrati i dobiti od "živog“ pjesnika odgovor direktnim citatom iz njegove poezije, autobiografije, pisama ili odgovora koji čine interpretaciju pjesama.

RADOVI OD 16. OŽUJKA Obnova pruge Virovitica – Pitomača

Potkrovlje donosi sadržaj drugih o Preradoviću, odnosno likovna, glazbena, teorijska i druga pisana djela koja govore o njemu ili predočuju njegov rad, Preradovićeva obitelj i nasljednici te hommage prvom muzejskom postavu iz 1968. godine i ljudima koji su ga radili. Tu se može pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesmi, prolistati njegove pjesničke zbirke.