Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
pod pokroviteljstvom Međimurske županije

Više od 6600 predškolaca i učenika prikupilo čak 123 tone papira u akciji „Papir nije smeće

Foto: Međimurska županija
U ovogodišnju akciju uključilo se 18 osnovnih škola i 15 vrtića s područja Međimurja, a Dječji vrtić Stonoga iz Novog Sela Rok i Osnovna škola Donji Kraljevec ponovno su najuspješniji

Više od 40 godina čakovečka tvrtka Unimer d.o.o pod pokroviteljstvom Međimurske županije provodi akciju „Papir nije smeće“ kojom želi educirati najmlađe generacije o važnosti zaštite okoliša. U ovogodišnju akciju uključilo se 18 osnovnih škola i 15 vrtića s područja Međimurja.

Tradicionalno "Međimursko prošćenje" U Zagrebu danas živi oko 40.000 Međimurki i Međimuraca

Prikupljanjem i reciklažom starog papira čuvamo šume, ne zagađujemo vodu, štedimo energiju i prirodne resurse, ali i smanjujemo količinu otpada na odlagalištima. Dobro to znaju međimurski predškolci i osnovnoškolci, njih više od 6600, koji su se i ove godine uključili u akciju i prikupili čak 123.550 kilograma papira. Za to su i nagrađeni na prigodnoj svečanosti, gdje su im nagrade i priznanja uz čestitke uručili međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, načelnik općine Vidovec Josip Matulin i direktor tvrtke Unimer Branko Gregur.

Da su Međimurci ekološki osviješteni, istaknuo je župan Matija Posavec:

Počinje jedinstvena kampanja za pomoć turističkom sektoru Za svakih 250 potrošenih kuna gost dobiva besplatni kupon

- Međimurje je u samom vrhu Hrvatske po ekološkoj osviještenosti, čemu svjedoče akcije poput ove, ali i činjenica da smo najuređenija regija Hrvatske. Važno je da od rane dobi odgajamo ekološki osviještene građane koji brinu i štite svoj okoliš. Time ne samo da čuvamo prirodne vrijednosti, već stvaramo kvalitetnije i zdravije uvjete za buduće generacije - rekao je župan Posavec. 

Grad Čakovec već više od 20 godina brine o načinu odvajanja otpada u čemu je među prvima u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je pohvalio sve škole i vrtiće koji su se uključili u akciju.

U kategoriji vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića "Stonoga" iz Novog Sela Rok, slijede djeca iz DV-a "Pčelica" Ivanovec i DV "Klinčec" iz Donjeg Vidovca, na koji je posebno ponosan načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin. Najuspješnija škola je Osnovna škola Donji Kraljevec, a slijede Osnovna škola Nedelišće i Osnovna škola Domašinec.

Vodeći u kozarstvu osmislili novi projekt Stvara se novi brend i županijska marka - Međimurska jaretina

Na žiro račune škola i vrtića isplaćeno je 12.355 kuna kao naknada za količinu prikupljenog papira, a osim isplate naknade, organizatori motiviraju sakupljače i novčanim nagradama za tri prvoplasirane škole i tri najuspješnija vrtića u kategoriji po prosječnoj količini prikupljenog papira po učeniku, odnosno polazniku vrtića. Nagrade za najuspješnije škole osigurala je Međimurska županija, a za prvo i drugoplasirani vrtić Grad Čakovec dok Općina Donji Vidovec nagrađuje trećeplasirani vrtić.