Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Projekt PESCAR nastavlja s uspješnom provedbom

Vizualne stanice javljaju pojavu biljnih nametnika

Poljoprivreda
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Bitan dio projekta su i preporuke poljoprivrednicima koje im pomažu u određivanju trenutka upotrebe sredstava za zaštitu kultura

U sklopu redovnih aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji se financira iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., organiziran je treći redovni sastanak projektnog tima na kojem su bili predstavnici vodećeg partnera Zadarske županije i projektnih partnera iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Mostaru, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, zatim Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadno hercegovačke i Sveučilišta u Zadru. Sastanak je započeo izvještajem o pozitivnom napretku projekta koji se ponajviše očituje u stavljanju u funkciju agrometeoroloških stanica i nabavi vizualnih stanica za procjenu pojavnosti biljnih nametnika koje će se u narednom periodu postaviti diljem programskog područja.

Božidar Longin Transparentnost Pohvaljena Županija, 
2 grada i 5 općina

– Radi se o vizualnim lovkama koje kamerom snimaju sliku biljnog nametnika i istu odašilju na daljinu putem GPRS signala do računala ili mobitela. To će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da odmah po prvom ulovu na terenu ciljano suzbiju štetnike – pojasnila je voditeljica projekta Iva Gospić i naglasila kako nabava ovih uređaja, zbog svega navedenog, predstavlja još jedan značajan doprinos projektu.

Osim spomenutih uređaja, važan dio učinkovitog sustava upozorenja o mogućnosti pojave biljnih bolesti i nametnika čine i preporuke za poljoprivrednike koje im pomažu u određivanju trenutka upotrebe sredstava za zaštitu svojih poljoprivrednih kultura. S objavom preporuka za područje Zadarske županije projektni partneri započeli su odmah nakon postavljanja agrometeoroloških stanica u ožujku ove godine, a iste se redovito objavljuju na službenoj Internet stranici projekta www.agroprognoza.eu te putem Viber grupe AgroprognozaEU Zadar kojoj se slobodno mogu priključiti svi zainteresirani korisnici. –Opisanim mehanizmima stvorit će se uvjeti za postizanje ravnoteže između rasta produktivnosti i zaštite okoliša te jačanja ekološke svijesti – sve je nazočne još jednom podsjetio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Ostale teme sastanka bile su aktualne nabave i organizacija nadolazećih edukativnih radionica s ciljem upoznavanja poljoprivrednika s prednostima novouspostavljenog prognostičkog sustava za koje su zaduženi stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 eura od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 eura, odnosno 85%. Glavni cilj projekta PESCAR promovirati je manju i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije te Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Zadarski župan Božidar Longin Sedma sjednica Skupštine Zadarske županije Narodni muzej i Kazalište lutaka ostvarili profit