Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U rješavanje gorućeg problema uključit će se i država

Vlada će sufinancirati zbrinjavanje bala smeća

Zbrinjavanje bala smeća
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
U mjesec dana primjene nove uredbe udjel mase miješanog komunalnog otpada smanjio se za 30 posto, s 850 na 500 tona

Na sastanku varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša u petak je potvrđeno da će Vlada surađivati s Gradom Varaždinom na pronalaženju rješenja problema varaždinskih bala i sufinanciranju. Grad će izraditi sanacijski program i uputiti ga Fondu za zaštitu okoliša, a nakon što ga Fond odobri, Vlada će, rečeno je, sigurno sufinancirati rješavanje bala. Prošlog tjedna najavljene su još neke novosti oko gospodarenja otpadom.

Ugovor je potpisan u Zagrebu Opća bolnica Varaždin Stiže prvi MR uređaj u javnoj zdravstvenoj ustanovi na sjeverozapadu Hrvatske

– Ova lokacija, koja je najudaljenija od naseljenih mjesta, bit će pretovarna stanica i novo reciklažno dvorište s obzirom na to da je Čistoća preuzela koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na idućih pet godina. Ovdje se otpad neće skladištiti ni zadržavati. U samo mjesec dana primjene nove uredbe, udjel mase miješanog komunalnog otpada u Gradu Varaždinu smanjio se za 30 posto, te smo s 850 tona došli na 500 tona miješanog komunalnog otpada – rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok prilikom obilaska pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Na toj lokaciji će se dograditi reciklažno dvorište, čime će Grad ispuniti zakonom propisane obveze o dva reciklažna dvorišta prema broju domaćinstava.

gradonačelnik Ivan Čehok Varaždin Liječnicima stanovi u najam, u bolnici i dječji vrtić

– Poučeni iskustvom i suradnjom s građanima koji su se žalili, odlučili smo da se u ljetnim mjesecima bio otpad odvozi dva puta tjedno umjesto dosadašnjih jednom tjedno, i Čistoća neće fakturirati bio otpad za srpanj i kolovoz. Još jednom zahvaljujem svim Varaždincima i Varaždinkama na ekološkoj i zreloj građanskoj osviještenosti. Siguran sam da ćemo prema sadašnjim pokazateljima biti rekorderi u Hrvatskoj – istaknuo je Čehok.

Zamjenik Zlatan Avar najavio je da će Grad Varaždin svim roditeljima s djecom u dobi dvije godine podijeliti nove kante s ljubičastim poklopcem. Ovu uslugu Čistoća im neće naplaćivati. 

Odlagalište Grabovica Izdana građevinska dozvola Sanacija odlagališta otpada Grabovica, zatvara se za 2 godine Josipa Lisac pjevat će na Špancirfestu Varaždin Špancirfest među 20 najboljih festivala u Europi