Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Mateja Hercigonja nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije

Vodi vlastiti OPG još od osamnaeste godine, a vino joj je strast od djetinjstva

Izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije
1/9
Foto: Zagrebačka županija
Za pratilje su izabrane Ada Puntarić iz Graberja Ivanićkog i Andrea Grdović iz Grdanjaca

Mlada djevojka, između 18 i 28 godina, vrsna poznavateljica vina i vinske kulture, a mora voljeti i njegovati ljubav prema tradicijskoj baštini svog kraja. Takva mora biti Vinska kraljica Zagrebačke županije, a njezina je uloga promovirati vino, vinogradarstvo i vinsku kulturu svoga kraja. Prošle je godine Lucija Fabek izvrsno odradila svoju ulogu, a prošli ju je tjedan na ceremoniji u zagrebačkom hotelu Westin naslijedila mlada i lijepa 22-godišnja Mateja Hercigonja iz Pušće.

Foto: Zagrebačka županija

Mateja je vlasnica OPG-a od svoje osamnaeste godine, zaposlena je, a uz rad i studira na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Njezina obitelj bavi se proizvodnjom vina te obrađuje 6500 trsova graševine, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca i crnog pinota.

Vinske kraljice Lucija Fabek i Lucija Šember Započele prijave za izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije Fabek: Imam više samopouzdanja, voljela bih ostati Kraljica i dulje

Sloga, a ne suparništvo

– Od malih nogu roditelji su mi usadili ljubav prema vinogradu, odrasla sam uz njega. Na izbor za Vinsku kraljicu prijavila sam se prvenstveno zbog stjecanja iskustva, a želja mi je, kad za to dođe vrijeme, otvoriti vlastitu vinariju – komentirala je Mateja Hercigonja.

Nije, iskreno, očekivala da će dobiti ovu prestižnu titulu, već se nadala da će nešto korisnoga naučiti za unapređenje svog vinarskog iskustva i rada svog OPG-a.

Foto: Zagrebačka županija

– No drago mi je da sam dobila i jedva čekam da vidim krajeve u kojima nikad nisam bila i promoviram vinsku kulturu Zagrebačke županije – ponosna je Mateja Hercigonja.

Lentu je novoizabranoj kraljici uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, a krunu joj je predala dosadašnja Vinska kraljica Lucija Fabek.

Suzana Klapšec Macenić Kreće izbor za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije Dobro kuha, uzgaja povrće, brine za svoje bližnje - ona je najuzornija seoska žena!

Zamjenica Žužak zaželjela je mnogo uspjeha novoj Vinskoj kraljici dodavši da je uvijek lijepo vidjeti kako među dosadašnjim kraljicama vlada sloga i zajedništvo, a ne suparništvo, napomenuvši da se vinske kraljice mogu učlaniti u udrugu Vinske kraljice Zagrebačke županije koja sada već čini pravo malo elitno društvo vrsnih enologinja.

Istaknula je i da je Županija za iduću godinu za poljoprivredni sektor, pa tako i razvoj vinarstva i vinogradarstva, osigurala 24,5 milijuna kuna.

Mateja Hercigonja izabrana je za 17. Vinsku kraljicu Zagrebačke županije, dok je za prvu pratilju izabrana Ada Puntarić iz Graberja Ivanićkog, a za drugu pratilju Andrea Grdović iz Grdanjaca.

Zagrebačka županija Vrbovec Energetska obnova Doma zdravlja

O najboljoj je odlučivao ocjenjivački sud pod predsjedanjem pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josipa Kraljičkovića, na temelju pismenog, usmenog i praktičnog testiranja.

Izabrano i najbolje vino

Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom Vinska kraljica još 2002. godine

Svečanost krunidbe popraćena je promocijom sedam najboljih vina sorte portugizac crni nedavno revitalizirane udruge “Portugizac Plešivica”. Šampionom 1. ocjenjivanja proglašeno je vino Franje Gregorića iz berbe 2018. godine.

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija Cijelo selo brine o okolišu Kod nas je kontejner za smeće uvijek prazan, a onaj za papir pun