Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Radovi na gradnji Sustava za navodnjavanje Orubica odvijaju se prema planu

Vodom iz Save navodnjavat će 326 ha poljoprivrednih površina u općini Davor

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Završetak radova vrijednih 24,811.035,35 kuna očekuje se u srpnju 2021. godine, 36 mjeseci od potpisa ugovora s izvođačem

Sustav za navodnjavanje Orubica najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima EU fondova, odnosno putem mjere M04, a njegova realizacija u velikoj mjeri pomoći će razvoju poljoprivrede. Projektom se planira navodnjavati 326 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor vodom iz rijeke Save. 

Održana 27. sjednica Županijske skupštine Sjednica Županijske skupštine prvi put održana u dvorani za vjenčanja Usvojeno županovo izvješće: Sredstva usmjerena tamo gdje su najpotrebnija

Čeka se druga nabava

Završetak radova vrijednih 24,811.038,35 kn s PDV-om očekuje se u srpnju 2021. godine, odnosno za 36 mjeseci od potpisa, kako je definirano ugovorom o građenju s odabranim izvođačima.

Sukladno planu, za projekt je ove godine provedena jedna jednostavna nabava koja se odnosi na izradu izmjena i dopuna glavnog i izvedbenog projekta s ciljem ishođenja izmjene i dopune rješenja za građenje. Ugovor s Institutom IGH Zagreb je u fazi izvršenja. Druga planirana nabava za 2020. godinu, a koja se odnosni na obveznu kontrolu izmjene i dopune glavnog projekta od ovlaštenog revidenta za geotehniku, još nije provedena. Realizacija potpisanih ugovora u 2018. godini se nastavila, kao i realizacija prethodno spomenutog ugovora sklopljenog 2020. godine. Radovi se uredno izvode u skladu s planiranim rokovima te je izvedeno više od 90 posto ugovorenih radova.

Nakon konstituiranja Senata Sveučilišta predstavljeno je 13 predstavnika Senata koji će se brinuti za razvoj brodskog sveučilišta konstituiran Senat Sveučilišta Sveučilište je ključno za mlade ljude koji će moći studirati u povoljnijim uvjetima

– Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju proizvodnje. Želimo da projekt što prije ugleda svjetlo dana, jer je od velike važnosti za naše poljoprivrednike. Spomenuo bih i skladišni kompleks u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi zahvaljujući navodnjavanju trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu – rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, pri početku radova na izgradnji sustava navodnjavanja.

Ugovor o priključenju

S obzirom na to da je izvedba radova na objektima pri kraju, korisnik je aktivirao ugovor o priključenju na EES sklopljen s HEP-om. Rok trajanja ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava je 23. srpnja 2021., a rok dovršenja kompletnog projekta 11. rujna iduće godine. Projektom će se pomoći mještanima u njihovim poljoprivrednim djelatnostima. Oni se nadaju boljim prinosima, a samim time i prihodima zahvaljujući novom sustavu navodnjavanja.