Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi talijanski volonteri dolaze već 20-ak godina

Volonteri iz Italije dobili novi prostor za stanovanje u blizini bolnice u Gornjoj Bistri

Foto: Zagrebačka županija
U ovoj se bolnici susreću dobrota i briga za teško oboljelu djecu, istaknuo je predsjednik županijske skupštine Damir Mikuljan, zahvalivši volonterima iz Italije za njihov rad i uložen trud

Već dvadesetak godina volonteri iz Italije dolaze u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Od 2000., kada je tamo postavljen trajni kamp, ostvareno je čak 11.000 volonterskih boravaka.

Kruh s tratinčicama, bakin kolač od maslačka... Zadruga “Plemka” počastila zaposlenike Zagrebačke županije u povodu Dana ljekovitog bilja

Razvila se mreža ljubavi

Lani su, uz pomoć četristotinjak donatora, u neposrednoj blizini bolnice uredili i kuću u kojoj će biti smješteni tijekom volontiranja. Priručni objekt u sklopu bolnice koji im je donedavno bio dom postaje stvar prošlosti. Početak stanovanja u novouređenoj kući na kojoj su radovi završeni još prošle godine obilježen je prigodnom svečanošću.

– S prvom grupom volontera u bolnicu sam došao 1998. i odmah se između nas i malih pacijenata razvila mreža ljubavi. Kuća koju smo sada uredili iznimno je bitna kako bi se taj lanac ljubavi mogao nastaviti – kazao je don Ermanno D’Onofrie, predsjednik volonterske udruge “Vrt plavih ruža“.

U proteklih dvadesetak godina kroz bolnicu je prošlo 11.000 talijanskih volontera.

Stjepan Kožić Javni poziv otvoren do 30. rujna Dva milijuna kuna za provedbu projekata EU

– Djeca su iznimno vesela i zahvalna na ljubavi što im je pružaju naši volonteri. Bitno je naglasiti kako u bolnici boravi oko 70 posto djece bez roditeljske skrbi i volonteri im pružaju ono što im najviše nedostaje – roditeljsku ljubav. A protekle četiri godine talijanski volonteri su potaknuli i naše, hrvatske volontere na dolazak u bolnicu. Trenutačno imamo oko 200 hrvatskih volontera koji redovito obilaze djecu u našoj ustanovi – rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

Zahvalu volonterima iz Italije na svečanosti je uputio i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, rekavši da se u ovoj bolnici susreću dobrota i briga za teško oboljelu djecu.

– U ovoj se bolnici dobrota osjeća i mjeri srcem, a vaš volonterski rad je most koji spaja dva prijateljska naroda. Velika vam hvala! – u emotivnom je govoru rekao Mikuljan, obećavši da će Zagrebačka županija pomoći udruzi “Vrt plavih ruža“ u njezinu daljnjem radu.

– To je naša obveza! – istaknuo je Mikuljan.

Zamjenica župana Nadica Žužak primila brončanu s EP-a Ines Grdenić Županija nagradila buduću pravnicu od koje strepe karatistice diljem svijeta

Prilaz s imenima donatora

U sklopu svečanosti prisutni su obišli i prilaz bolnici, novouređenu Bolničku ulicu u Gornjoj Bistri. Uzduž nje postavljene su ploče s imenima svih donatora koji su pomogli da se uredi kuća za stanovanje volontera. Talijanskim prijateljima zahvalu su, uz ostale, uputili i načelnik Bistre Krešo Gulić i pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.

– Volonteri iz susjedne nam Italije borave ovdje cijele godine, a izmjenjuju se na tjednoj bazi. U kolovozu će ih ovamo stići čak 200-tinjak. Podići će šatore i družiti se s djecom – kazao je Renato Mittermayer te dodao kako će za posjeta talijanskih volontera biti organizirani razni programi i aktivnosti za djecu, kao što je kupanje u bazenu.

Županija za rad zadruga godišnje izdvoji gotovo 150.000 kuna Održana županijska smotra učeničkih zadruga Na smotri u Jakovlju sudjelovale su 24 zadruge