Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac donio izvanredne mjere za pomoć gospodarstvu i građanima od početka ožujka

Vrtić i dnevni boravak neće se naplaćivati, kao ni komunalna naknada, zakupnine...

1/3
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Bez obzira na to koje je vrijeme ispred nas i koliko će sve ovo trajati, maksimalno ćemo se truditi da sve funkcionira i uvjeren sam da ćemo zajedno, odgovorni i disciplinirani, u tome uspjeti, rekao je gradonačelnik

Grad Karlovac donio je niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutačnu situaciju vezanu za širenje koronavirusa koja je pogodila našu zemlju i sve sugrađane.

Zbog mogućnosti zaraze Gradovi ukidaju naplatu parkinga

Trenutačno osam mjera

Na tragu mjera za pomoć gospodarstvu Vlade RH, i Grad Karlovac definirao je mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, a sve u svrhu solidarnosti s naglaskom na borbu za svako radno mjesto u vrijeme pandemije koronavirusa. Unatrag dva tjedna održan je niz sastanaka s predstavnicima Županijske komore Karlovac i Obrtničke komore Karlovačke županije pa su dogovorene mjere, trenutačno njih osam, a sve u nadležnosti Grada Karlovca. Sve se temelje na stvarnim potrebama naših obrtnika i poduzetnika. Grad Karlovac oslobađa poduzetnike plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada iduća tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još tri mjeseca. Na isti su rok oslobođeni i plaćanja naknade za korištenje javnih površina. Uz to, odlukom ministrice kulture svi su oslobođeni i plaćanja spomeničke rente, a u komunikaciji s nadležnom Poreznom upravom Grad će pokušati dogovoriti oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju. Odluke o neplaćanju spomeničke rente i oslobađanju plaćanja poreza za potrošnju vezane su uz određene izmjene zakona na nacionalnoj razini.

Gospodarstvenici koji rade na području Karlovca, osim banaka, osiguravajućih društava, kladionica i igara na sreću, trgovačkih centara i telekomunikacijskih kuća, oslobođeni su plaćanja komunalne naknade za ožujak, a za travanj imaju odgodu plaćanja od 30 dana u odnosu na dospijeće računa.

Do kraja lipnja neće se provoditi ovrhe ni ikakve prisilne naplate protiv građana ili poslovnih subjekata.

Povećanje broja posjetitelja u karlovačkom kulturnom životu Četiri lokacije Gradskog muzeja u 2019. godini obišao čak 64.921 posjetitelj

Rebalans proračuna

Također, od 16. ožujka do ponovne uspostave rada vrtića i produljenog boravka u školama roditelji ne moraju plaćati te usluge.

Grad Karlovac subvencionirat će kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini od 50 posto kamate, i to na rok od tri godine, a na temelju zahtjeva gospodarskih subjekata mikro, mali i obrti koji budu podneseni do 30. lipnja ove godine.

– Kako bi se uspješno provele sve navedene mjere, Grad Karlovac ići će s rebalansom proračuna u svibnju, s obzirom na to da se, zbog provođenja ovih mjera, očekuju mjesečni gubici od oko 10 milijuna kuna. Primjerice, samo od plaćanja vrtića riječ je o iznosu od 800.000 kuna. No važno nam je da možemo provoditi ove mjere, a smanjene prihode nadomjestit ćemo maksimalnim uštedama u sustavu, ali i odustajanjem od nekih planiranih projekata i manifestacija koji su trebali uslijediti ove godine. Moja je poruka svim gospodarstvenicima koji trenutačno provode projekte na području Karlovca; poput gradnje Dječjeg vrtića Mahično, uređenja Dječjeg vrtića Dubovac, uređenja Poslovne zone Gornje Mekušje, da svi ti projekti neće stati. Svi započeti projekti provest će se do kraja. U razdoblju koji je pred nama pratit ćemo situaciju te će se sukladno tome donositi moguće nove mjere – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik. Uvjeren je da će ove prijedloge Grada potvrditi i članovi Gradskog vijeća kako bi se one što prije mogle primjenjivati, jer im je glavni cilj sačuvati što više radnih mjesta. Gradske tvrtke, dodao je, osigurale su sve usluge, sustav nesmetano funkcionira, a Grad vodi brigu i o zaposlenicima svojih tvrtki koji moraju biti na terenu, kako bi ih maksimalno zaštitili u njihovu poslu.

Grad kontinuirano ulaže u postavljanje kompletnog sustava za prikupljanje odvojenog otpada Reciklažna dvorišta građani koriste sve više, a nedavno nabavljeni i novi kontejneri

– Bez obzira na to koje je vrijeme ispred nas i koliko će sve ovo trajati, maksimalno ćemo se truditi da sve funkcionira i uvjeren sam da ćemo zajedno, odgovorni i disciplinirani, u tome uspjeti – dodaje gradonačelnik Mandić.