Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Povećanje broja posjetitelja u karlovačkom kulturnom životu

Četiri lokacije Gradskog muzeja u 2019. godini obišao čak 64.921 posjetitelj

1/3
Foto: Grad Karlovac
Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj koji je otvoren lanjskog srpnja, obišlo je 36.535 posjetitelja

Karlovački Gradski muzej nezaobilazan je dionik gradskog kulturnog, ali i društvenog života. Na četiri lokacije; Gradski muzej Karlovac na Strossmayerovu trgu, Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj, Galerija Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac, posjetitelji imaju priliku naučiti niz zanimljivih detalje o povijesti svoga kraja, ali i o modernim trendovima u svim vrstama umjetnosti. Stoga ne čudi podatak da je lani na lokacijama karlovačkog Gradskog muzeja bilo čak 117,8 posto više posjetitelja nego u 2018. godini.

Grad kontinuirano ulaže u postavljanje kompletnog sustava za prikupljanje odvojenog otpada Reciklažna dvorišta građani koriste sve više, a nedavno nabavljeni i novi kontejneri

Preuređenje vojne zgrade

– Ukupni broj posjetitelja u 2019. godini na četiri muzejske lokacije je 64.921, a 3068 posjetitelja evidentirano je na našim izložbama tijekom gostovanja u Zagrebu. Povećanje broja posjetitelja u odnosu na 2018. zabilježeno je na sve tri dosadašnje muzejske lokacije. U Gradskom muzeju imali smo 8,5 posto više posjetitelja, 3 posto više u Galeriji, a zabilježen je i rast broja posjetitelja na Starom gradu Dubovcu za 16,8 posto. Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj koji je otvoren lanjskog srpnja, obišlo je 36.535 posjetitelja – kazala je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Upravo je rekonstrukcija nekadašnje vojne zgrade Californije i njezino preuređenje u modernu muzejsku zgradu ekološki i energetski osviještenim načinom korištenja suvremenih tehnologija, i nju samu, osim modernog muzejskog postava, pretvorilo u arhitekturu vrijednu divljenja. U prizemlju zgrade je Spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima, prijemni prostor za posjetitelje, suvenirnica i kafić. Na prvom katu je izložba Karlovac 1991. – 1995. U potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica s čitaonicom, uredski prostori. Posjetitelji imaju prilike vidjeti čak 350 originalnih predmeta te poslušati 3,5 sati multimedijskih sadržaja.

– Muzej Domovinskog rata mjesto je gdje održavamo niz projekata; primjerice, uskoro imamo izložbu na kojoj će se o Domovinskom ratu govoriti kroz strip, a kroz dva projekta “Domovinski odgoj – škola u muzeju” za školarce Karlovačke županije, te suradnjom s Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar u sklopu kojeg više od 4000 osmaša iz slavonskih županija dođe u Karlovac, provodimo projekt kojim učimo školarce o situaciji na bojištu te o procesima stvaranja moderne i suverene Hrvatske – dodaje H. Božić.

posjet karlovcu osnovnoškolaca iz vukovarsko-srijemske županije Školarci obišli Muzej Domovinskog rata

Galerija Vjekoslav Karas mjesto je gdje se tijekom godine održava niz zanimljivih izložbi autora iz čitave Hrvatske. Ove će godine Galerija biti i domaćin izložbe Karlovački likovni susreti; tradicionalne izložbe karlovačkih likovnih umjetnika koja se odvija u vrijeme Dana grada Karlovca i organizira se svake dvije godine.

Stari grad Dubovac je, nakon Muzeja Domovinskog rata, najposjećenija lokacija koju je lani obišao 16.831 posjetitelj. Posjetitelji su se, ako su se popeli na vidikovac, uvjerili da je riječ o, u Hrvatskoj jedinstvenom vidikovcu s kojeg se vide teritoriji dva povijesna carstva i tri suvremene države. Kroz projekt izložbe “Kula kartografa”, za koju se radi likovno rješenje, i koja će biti nova stalna izložba u branič-kuli Starog grada, to će biti dodatno istaknuto.

Izložba “Vrata Zvijezde”

Gradski muzej posebno je atraktivan posjetiteljima jer je smješten u srcu karlovačke Zvijezde, u baroknoj palači iz 17. stoljeća. To je mjesto gdje Karlovčani, ali i brojni turisti mogu doznati puno o povijesti grada, njezinoj kulturnoj baštini, a i mjesto je gdje se čitave godine organiziraju brojne izložbe i radionice za školarce. Primjerice, izložbom “Vrata Zvijezde, koja je u pripremi, bit će prezentirani rezultati najnovijih arheoloških istraživanja u Zvijezdi vezani za ulazne strukture u grad u minulim stoljećima. Gradski muzej uključit će se i u manifestaciju Dan povijesti u sklopu Kliofesta 2020., a godinama je i dio velike manifestacije Noć muzeja u sklopu koje su sve četiri lokacije bile iznimno posjećene.

U Karlovcu počinje realizacija velikog komunalnog projekta vrijednog više od 330 milijuna kuna Od Zvijezde do Turnja i Hrnetića bit će postavljeni novi nogostupi, javna rasvjeta..

– Prepoznati smo i kao muzej s vrlo snažnom internetskom prisutnošću i s vrlo razgranatim internetskim projektima; Virtualni muzej karlovačke industrije, Govori karlovačkog područja, Gradski muzej online, Predmet trenutka – YouTube, Blog. Svi ovi projekti izrasli su pojedinačno, iz godine u godinu, kao nadogradnja postojeće domene. Za 2020. smo, kako bismo dodatno unaprijedili online sadržaje, predvidjeli temeljito preuređenje i osuvremenjivanje muzejskih stranica, s naglaskom na mogućnost pretraživanja muzejske građe ali i storytelling (pripovijedanja) povezan s muzejskim fundusom – dodaje ravnateljica Hrvojka Božić.