Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U Karlovcu počinje realizacija velikog komunalnog projekta vrijednog više od 330 milijuna kuna

Od Zvijezde do Turnja i Hrnetića bit će postavljeni novi nogostupi, javna rasvjeta..

1/3
Foto: Grad Karlovac
Čitav grad bit će veliko gradilište na kojem će se mijenjati instalacije za veću kvalitetu života građana

Aglomeracija Karlovac – Duga Resa drugi je veliki komunalni projekt u gradu na četiri rijeke, financiran sredstvima Europske unije čija će realizacija uskoro započeti.

Obnova vojarne Karlovac U bivšoj vojarni stanovi za 350 € po kvadratu

Podsjetimo, grad parkova i vode prvi je u Hrvatskoj realizirao projekt u domeni zaštite prirode i okoliša financiran sredstvima EU, tada iz predpristupnog fonda ISPA. Sagrađen je pročistač otpadnih voda čime je osnažen put k održivom i učinkovitom upravljanju pitkom i otpadnim vodama te zaštitom okoliša.

Završno odobrenje

Prije gradnje tog uređaja, sva kanalizacija i silan otpad završavali su u našim biserima – rijekama. Zahvaljujući pročišćavanju otpadnih voda, rijeke su se revitalizirale, stvoreni su novi turistički potencijali. Može se reći da je tako Karlovac postao još zdraviji i zeleniji, uz očuvanje onoga što je s njim oduvijek povezano, a to je voda. Novi projekt, kolokvijalno poznat kao Karlovac 2, bit će nadogradnja ISPA projekta, odnosno nakon završetka projekta aglomeracija, ISPA će imati svoju punu funkciju jer će puno veći prostor biti obuhvaćen i priključen na sustav pročišćavanja otpadnih voda, što će značiti još veću zaštitu okoliša, a prvenstveno voda. Kroz širenje sustava odvodnje otpadnih voda i obnovu vodoopskrbne mreže na području aglomeracije Karlovca i Duge Rese cilj je unaprijediti kvalitetu usluge, zaštite okoliša i time podići kvalitetu života stanovništva na tom području.

Grad Karlovac do sada uložio više od 100 milijuna kuna u obnovu i gradnju gradskih vrtića Dječji vrtić Dubovac energetski se obnavlja, djeca će biti smještena u druge, nove vrtiće

Projekt je 13. veljače 2020.godine dobio završno odobrenje od Jaspersa ( Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions”- instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB-om) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD-om) za podršku infrastrukturnim projektima) čime je formalno okončana faza pripreme projekta za aplikaciju na fondove EU koju je vodila karlovačka tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Nakon ove potvrde uslijedit će potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU te raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova na novih 65 kilometara i rekonstrukciji čak 6,9 kilometara sustava odvodnje te rekonstrukciji 56,6 kilometara sustava vodoopskrbe na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića (Aglomeracije).

Pored prihvatljivog troška u iznosu oko 330 milijuna kuna, što znači da će ga sufinancirati EU, izvest će se radovi na javnoj infrastrukturi ukupne procijenjene vrijednosti oko 80 milijuna kuna, za što će sredstva osigurati Grad Karlovac, Toplana, HEP i Grad Duga Resa. Naime, radovima na javnoj infrastrukturi, poput gradnje nogostupa, javne rasvjete ili provođenje nekih drugih instalacija, lokalna samouprava želi u gradskim četvrtima urediti sve one elemente i komunalne potrebe koje u određenom mjestu nedostaju čime će se postići veća kvaliteta života stanovnika.

Grad nizom mjera i bespovratnih potpora pomaže razvoj poduzetništva, poljoprivrede i turizma U Poslovnoj zoni Gornje Mekušje do srpnja će urediti 10 parcela za poduzetnike

Veća kvaliteta života

U najvećoj mjeri, riječ je o gradnji nogostupa koji u nekim gradskim četvrtima nedostaju, a značit će veću sigurnost za mještane, posebice djecu koja pješače do škola. Dijelovi Karlovca obuhvaćeni projektom su Zvijezda, Gornja Švarča, Donja Švarča, Mala Švarča, Turanj, Kamensko, Gornje Mekušje, Drežnik, Hrnetić i Jamadol. Mještani tih gradskih četvrti s nestrpljenjem očekuju radove koji bi trebali višestruko pridonijeti većoj kvaliteti usluge i života.