Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt koji simbolizira ljubav i mir među narodima

Vukovar 50. svjetski grad s Gongom mira

Gong mira
Foto: Branimir Bradarić
Gong svjetskog mira nastao je u Indoneziji nakon bombaškog napada na Baliju 2002.

Poslije godina priprema i planiranja u Vukovaru je zaokružen veleban i prepoznatljiv projekt koji simbolizira mir, ljubav, suradnju i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira. Vukovar je tako postao 50. grad u svijetu koji se može pohvaliti ovim simbolom mira.

Otvoren 12. vukovarski etno sajam 'Veseli nas činjenica da svake godine ima sve više izlagača i posjetitelja'

– Od samih početaka, svjesni simbolike i važnosti grada Vukovara, ali i uvažavajući druga mišljenja, bili smo otvoreni za postavljanje ovakvog simbola mira. Okružen instalacijama umjetnika Ante Sardelića Kraljevića, Gong šalje važnu poruku i puni smisao.

Naime, samim dolaskom prema Gongu, gdje se susrećete s pjesmom i bitnom porukom, s glagoljicom na elementima, križevima koji simboliziraju našu vjeru kroz stoljeća, golubicama, stubama kojima krećete i koje idu uzlazno jer simboliziraju težak put, možete vidjeti podsjetnik na žrtvu cijelog naroda tijekom povijesti, žrtvu hrvatskog naroda u svojoj vjeri, borbu za opstanak, borbu za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Gong svjetskog mira nastao je u Indoneziji nakon bombaškog napada na Baliju 2002.

Do sada je postavljen u 49 gradova diljem svijeta, a njegovo postavljanje simbolizira želju da dočekamo dan kada će se jednim udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja, kao simbol globalne ljudske solidarnosti za mir.